Sportovec, masér a životní kouč Marek Moflár dosahuje i přes vadu zraku svých vytoužených cílů

27. únor 2019

Marek se narodil s nevyvinutou sítnicí, od malička vidí jen na jedno oko a to ze vzdálenosti jednoho metru. To mu ale v ničem nebrání. Vždy dělal vše jako ostatní zdravé děti. Věděl, že s lítostí to nikam nedotáhne. Dnes je uznávaným kondičním trenérem, masérem, pomáhá ostatním v rozvoji a sám trénuje na extrémní závody jako je Ironman nebo Winterman.

Marek se začal věnovat cyklistice a nastoupil do reprezentačního týmu, po pár letech se stal vrcholovým tandemovým cyklistou, několikanásobným mistrem republiky a umístil se i na světových žebříčcích. Později se stal masérem a osobním trenérem.

Díky sportu jsem poznal možnosti a limity vlastního těla a vím, jak masáž dokáže člověka po ukrutné námaze postavit na nohy. Rychle pochopím, kde a proč má klient problém. Jsem si vědom fyzické a duševní propojenosti a podle toho ke klientům přistupuji,“ popisuje svoje zkušenosti Marek.

Jeho klientela je různorodá. Na masáže a na tréninky k němu chodí  lidé se sedavým zaměstnáním, sportovci připravující se na závody, starší lidé, které Marek udržuje cvičením v kondici i hendikepovaní, se kterými pracuje převážně na jejich psychice. Sám jim jde příkladem a ukazuje jim cestu, jak si mohou zvýšit sebevědomí, najít partnera, práci a plnohodnotně se integrovat do společnosti.

Jako bývalý vrcholový cyklista bych mohl trénovat profesionální cyklisty, ale pro mě je zajímavější pomáhat obyčejným lidem, aby dokázali maximum v rámci svých možností. Vidět, jak se posunují a jak jim to mění život k lepšímu, je ta nejkrásnější odměna,“ pochvaluje si Marek. Sám je důkazem toho, že hendikep není překážkou. Oproti zdravým trenérům poskytuje svým klientům něco navíc: příklad a motivaci.

Mladým lidem s těžkým zrakovým postižením přispívá Světluška na kondiční tréninky s Markem a z jejich zpětné vazby víme, že Marek neutužuje pouze jejich tělo, ale hlavně jejich osobnost.

Na Marka se můžete mrknout zde.

Spustit audio