I nevidomé děti chodí do knihovny. Navštívili jsme Tactus.cz

15. duben 2019

Nevidomí nemají hmat vycizelovaný automaticky již od narození nebo od okamžiku ztráty zraku. Je to smysl, který musí pečlivě trénovat. Dětem se zrakovým postižením v tom již mnoho let pomáhá soutěž Tactus.cz, mimo jiné pod záštitou Světlušky. Její letošní sedmý ročník navštívila i ředitelka Nadačního fondu ČRo Gabriela Drastichová s kolegyněmi. Knihy, které v soutěži uspějí, putují do Knihovny hmatových knížek, kde je najdou děti se zrakovým postižením i jejich rodiče.

Knihovnu hmatových knížek provozuje jako jediné pracoviště v Česku, kde si mohou nevidomé děti publikace půjčit, Asociace rodičů a přátel dětí nevidomých a slabozrakých v ČR, z.s. Její předsedkyně PaedDr. Tereza Kochová ji pro nás také představila: „V rámci tohoto projektu půjčujeme knížky s hmatovými ilustracemi a prvními texty v Braillově písmu dětským nevidomým čtenářům po celé republice osobně nebo poštou. Chceme dětem připravit nejen hodnotnou zábavu, ale také je motivovat k používání hmatu jako takového a Brailleova písma jako základu gramotnosti."

Dodává, že jedním ze způsobů, jak podpořit vznik nových knižních titulů, je pořádání soutěží tvůrců. Hned dvě díla letos na Tactus.cz (www.tactus.wz.cz) získala společně první místo. S jednou z autorek – Vlastou Šedivou, která má i s Ivo Rekem na svědomí publikaci Eskymácká pohádka – se setkala i naše paní ředitelka. Českým kolem však klání ještě nekončí. Nejlepší knihy postupují do mezinárodního kola, které se koná v říjnu 2019 v Belgii.

V Knihovně hmatových knížek pak najdou zájemci také takzvané předmětové pohádky určené pro nejmenší děti, takže mají krátký text a srozumitelný příběh. Děti se s nimi seznamují v před-knižní fázi. Na rozdíl od vidících čtenářů je totiž pro ně těžké pochopit, že vyprávěný příběh může být doprovázen něčím, jako jsou obrázky. Aby si dítě dokázalo představit, že předměty, které zná ve 3D, se mohou objevit ve 2D formě jako hmatový obrázek na stránce knihy, musí mu dospělí k příběhu nejprve poskytovat třeba zmenšené předměty (miniaturní botičky, malého chlupatého pejska, zmenšeninu pistole a podobně). Ty jsou pak v předmětových pohádkách všité na stránky a v hmatových knížkách už jsou zobrazené právě jako hmatové obrázky.

Spustit audio