Hudba je pro mě všechno, vypráví Daniel, jemuž Světluška pomáhá s cestami na konzervatoř a domů

1. březen 2023

Sám se naučil hrát na kytaru, ukulele, saxofon, foukací harmoniku, kalimbu, cajon i panovu flétnu. Hru na klarinet ale 24letý Daniel Klement, kterého jsem podpořili z Fondu Kaufland, nyní i studuje, a to na Konzervatoři a střední škole Jana Deyla. Daniel se narodil předčasně a vyvinula se u něj tzv. retinopatie nedonošených. Znamená to, že nemá vůbec vyvinutý zrak, včetně světlocitu. To mu ale nebrání se hudbě, o které jsme si s ním v rozhovoru popovídali, náruživě věnovat. 

V loňském roce jste se zúčastnil hudebního kurzu Ameropa. Řeknete nám stručně, co nového vám přinesl?

Na Ameropě se vždy naučím nové skladby, inspiruji se ostatními hudebníky a celkově je to krásný zážitek setkat se s lidmi, kterým hudba dělá radost.

Popíšete nám, jak vypadá první setkání muzikanta se zrakovým hendikepem s novým hudebním nástrojem? Potřebujete při seznamování asistenci pedagoga nebo nějakého kolegy?

Když mě zaujme nový nástroj a chci se na něj naučit hrát, vždy je lepší a rychlejší, když mi někdo poradí, ale na některé jsem se naučil hrát sám. Tak dlouho jsem si je osahával a zkoušel, až to šlo.

Jaké máte vlastně v hudbě cíle? Hrajete na spoustu hudebních nástrojů, hru na klarinet i studujete.

Hudba mě provází od malička. Byl bych moc rád, kdybych někdy mohl hrát v nějakém uskupení nebo učit, třeba i teorii hudby, která mě baví.

Čím vám učaroval zrovna klarinet, že jste se rozhodl se mu věnovat takto intenzivně?

Když jsem začínal s klarinetem, už jsem hrál na klavír a zobcovou flétnu. Víc se mi líbil saxofon, ale můj pan učitel Tengler říkal, že klarinet je základ. Ze začátku mi to na klarinet vlastně moc nešlo, ale paradoxně mi pomohla rovnátka na zuby. S nimi se mi zlepšil nátisk, tóny vycházely čistější, pan učitel mě chválil, tím mě to více bavilo, a nakonec je z toho studium na konzervatoři. Na saxofon už taky hraji a těším se, že v pátém ročníku ho budu studovat jako příbuzný nástroj.

Co pro vás hudba znamená?

Hudba je pro mě všechno. Poslouchám a hraji různé žánry a každý mi přináší něco jiného. Někdy relax, klid a pohodu, jindy vybití energie, ale vždycky radost.

Příspěvky od Světlušky a Fondu Kaufland využíváte pro asistenci při cestách do školy a ze školy. Co musí takový asistent zvládat?

Každý asistent projde školením, aby uměl nevidomému co nejlépe pomoci, ale nevedl ho doslovně za ruku. Já jsem měl vždycky štěstí na dobré asistenty.

Můžeme se v nejbližší době těšit na nějaké vaše vystoupení?

Letos jsem v maturitním ročníku, tak se budu asi hlavně učit. Jinak kromě hraní s kamarády na internátě chodím každé pondělí do nadace Artevide, kde hlavně malujeme speciální metodou pro nevidomé, ale pokaždé si s sebou vezmu nějaký nástroj – kytaru, saxofon, akordeon, někdy vezme druhý akordeon kamarád, další kamarád kytaru, takže si zahrajeme a zazpíváme.

Spustit audio