Díky OrCam jsem se mohla vrátit ke své dřívější vášni, říká zrakově postižená Hanka Petrová

30. červenec 2019

U Hanky Petrové se zraková vada začala objevovat až v jedenácti letech. Onemocnění sítnice způsobilo, že je dnes téměř nevidomá. Svět vidí rozmazaně přes z velké části neprůhlednou clonu blikajících teček. Hanka byla vybrána českým distributorem kamery s hlasovým výstupem OrCam MyEye 2 na testování, které jí změnilo život. Jak přesně kamera funguje, v čem občas pozlobí a komu nejvíce vytrhne trn z paty?

Byla jste vybrána na testování čtecí kamery OrCam, jak dlouho jste kameru testovala, než jste požádala Světlušku o finanční příspěvek?

Žádost o příspěvek jsem podávala v době, kdy nebylo jasné, kdy a zda vůbec bude možné žádat o příspěvek na OrCam na úřadu práce. Tehdy jsem OrCam testovala již půl roku. A díky příspěvku od Světlušky mám nyní svůj vlastní.

Proč vybrali k testování právě Vás?

Měla jsem velké štěstí. Pan Jakub Kachel, díky kterému je OrCam v češtině u nás dostupný, potřeboval člověka se zrakovým postižením, který OrCam otestuje v praxi a jeho volba padla právě na mě. To mi úplně změnilo život. Mohla jsem tak kameru nejen dlouhodobě sama používat, ale zúčastnit se mnoha předváděcích akcí, workshopů, veletrhů a také konferencí INSPO a především Agory. Jako lektorka jsem se setkala se spoustou lidí se zrakovým postižením, které jsem učila s OrCamem pracovat, a získala jsem tak ještě více zkušeností.

Jak přesně OrCam funguje v praxi?

Jde o miniaturní kameru s reproduktorem, velkou asi jako větší flash disk. Magnetem se upevní na postranici klasických brýlí. Ukázáním na text, dotykem na postranním panelu nebo automaticky, dle zvoleného režimu, vyfotí jakýkoliv tištěný text a následně jej přečte přímo do ucha uživatele. Velmi jednoduše je možné s ní takto číst dokumenty, knihy, časopisy, různé cedule, tabule, informace z nástěnek, tabulky s označením dveří, ordinační hodiny nebo otevírací dobu, text na obalech zboží, jídelní lístek v restauraci a další. Je možné nastavit rychlost čtení, hlasitost, čtení, pozastavit nebo se posunovat vpřed a zpět. Dále umí rozpoznávat bankovky, barvy, osoby a předměty, které se uloží do paměti.

V čem Vám přináší zařízení největší úlevu a usnadnění?

Pro mě osobně tou největší pomocí je čtení textů v terénu. Tím myslím jmenovky a informace na dveřích kanceláří a ordinací, informační tabule, nástěnky, školní vývěsky. Nemusím se ptát lidí okolo na to, co je kde napsáno, sama si najdu příslušnou kancelář nebo firmu. Dále čtení dokumentů na úřadech, lékařských zpráv či jiných písemných informací. Na výletech si mohu sama v klidu přečíst informační cedule a popisky. A jsem schopná je při zpomalení rychlosti čtení zprostředkovat i ostatním, což se mi hodí při mé práci pro SONS na různých exkurzích a výstavách, kde doprovázím zrakově postižené klienty. Bez problémů roztřídím poštu a přečtu si dopisy, snadno zpracovávám informace z tištěných dokumentů do článků a zpráv. Díky OrCamu jsem se mohla vrátit ke své dřívější vášni, kterou jsou knihy. Mohu si dnes pohodlně přečíst jakoukoliv knihu, znovu jsem začala chodit do knihovny a mohu také číst knihy svým dětem, což jsem dříve ani s kamerovou lupou nedokázala a velmi mně to mrzelo. Díky této kameře jsem mnohem samostatnější a vše zvládnu s mnohem větší jistotou.

Má naopak nějaké mouchy? Už sem Vám s OrCam stala nějaká nepříjemnost?

Dříve se mi stávalo, že v hlučném prostředí nestačila maximální hlasitost kamery. Tento problém byl při poslední aktualizaci vyřešen možností připojení na bluetooth sluchátka, což v takových případech hojně využívám. Výdrž baterie, která je 1,5 až dvě hodiny čtení, řeším power bankou, kterou i kvůli mobilnímu telefonu nosím neustále při sobě. Výrobce slíbil, že při další aktualizaci bude možné nastavit čtení v řádcích. OrCam totiž čte primárně ve sloupcích, což je výborné u novin a časopisů, ale nepříjemné při čtení jídelního lístku nebo jízdního řádu. Přečte tak nejprve všechna jídla nebo zastávky a následně až ceny jídel nebo časy odjezdu autobusů.

Proč je zařízení vhodné pro slabozraké a nikoli pro nevidomé?

Pro člověka se zbytkem zraku bude práce s kamerkou jednodušší a praktičtější. Já osobně však nejsem přesvědčená o tom, že toto zařízení není vhodné pro nevidomé. Díky automatickému režimu není nutné používat gesta, stačí jen vědět, v jaké vzdálenosti a v jakém úhlu je třeba podržet knihu nebo dokument. Za tři vteřiny kamera text sama vyfotí. Pokud v zorném poli kamery není celý text, kamera uživatele navede, aby otočil hlavu příslušným směrem. Pokud drží text vzhůru nohama, je rovněž upozorněn. Za více než rok, po který kameru používám, si jsem jistá, že i úplně nevidomý člověk může OrCam buď s automatickým režimem nebo pomocí doteku bez problémů používat. Stačí správné nastavení kamery a správné umístění textu. Ne každý nevidomý se pohybuje samostatně, ne každý touží nebo potřebuje číst běžné knihy. Je na každém, aby posoudil, zda takto nákladnou pomůcku využije. Ale například pro studenty mi přijde tato pomůcka opravdu převratná. Díky ní odpadá nutnost převádět text do digitální podoby či pomoc vidícího asistenta. Tištěný materiál je pro zrakově postiženého studenta bez prodlení dostupný. Při kombinaci OrCamu a počítače s hlasovým výstupem je možné používat klasické učebnice a vytvářet si vlastní poznámky a výpisy. I já osobně jsem se s OrCamem rozhodla postupně si rozšířit své vzdělání.

Jaké další pomůcky ráda a hojně využíváte?

Mobilní telefon, díky kterému nejen telefonuji a píši SMS, ale odesílám emaily, surfuji na internetu a používám Facebook. S orientací mi pomáhá navigace. Dále pak počítač s hlasovým výstupem, stolní kamerovou lupu, diktafon a signalizační bílou hůl.

Spustit audio