Klienti ČSOB Private Banking prostřednictvím Karty dobré vůle věnovali 110 000 Kč na pomoc nevidomým

22. červen 2015

Možnost využití asistenčních služeb často znamená rozdíl mezi životem ve vlastním domově a pobytem ve speciálním zařízení. I když služby poskytované v takových zařízeních jsou na výborné úrovni, je nesporné, že (nejen) pro psychickou pohodu je mnohem příjemnější a snazší pohybovat se ve známém prostředí. Používáním Karty dobré vůle přispěli klienti ČSOB Private Banking částkou 110 000 Kč na celkových 990 hodin asistence třem osobám s těžkým zrakovým handicapem, které díky tomu nemusí měnit životní styl, na který jsou zvyklé.

ČSOB Karta dobré vůle je exkluzivní debetní karta, která umožňuje prostřednictvím platebních transakcí přispět na správnou věc a pomáhat zlepšovat svět. Z každé platby, kterou držitel Karty dobré vůle provede u obchodníka, putuje z 0,6 % na pečlivě vybrané charitativní projekty důvěryhodných neziskových organizací.

V rámci projektu Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu tak klienti ČSOB Private Banking rozsvítili svět třem konkrétním lidem a usnadnili jim tak překonání překážek, které přináší život bez zraku. Jsou jimi talentovaný mladík Karel, zodpovědná maminka Lucie a aktivní seniorka Vlasta.

Karel L. z Vodňan, 14 let

Karel L. z Vodňan

Karel je od narození nevidomý a kvůli těžké nedoslýchavosti musí používat naslouchátko. I přesto s pomocí své asistentky stíhá tempo spolužáků v běžné škole a na vysvědčení má samé jedničky. Úspěchů dosahuje také ve zpěvu, hře na zobcovou flétnu a klavír, kterým se věnuje na ZUŠ. Účastní se pravidelně hudebních i literárních soutěží a několikrát vystupoval na Benefičním koncertě Světlo pro Světlušku. To vše by ale zvládal jen těžko bez pomoci své osobní asistentky, která je jeho očima jak ve škole, tak při dalších aktivitách a na kterou se rodina může absolutně spolehnout. Oba Kájovi rodiče jsou totiž zaměstnaní a starají se ještě o jeho mladšího brášku. „Paní asistentka není jen velkou oporou a pomocnicí, ale také kamarádkou, která se Karlíkovi věnuje i po skončení vyučování. Chodí spolu na obědy, doprovází ho do hudební školy, na soutěže nebo za kamarády. Jsme moc rádi, že může být teta Eva, jak ji Kája oslovuje, s námi," prozrazuje Kájova maminka.
ČSOB Karta dobré vůle přispěla Karlovi 30 000 Kč = 250 hodin asistence v roce 2015

Lucie B. z Prostějova, 32 let

Lucie B. z Prostějova

Paní Lucie se narodila jako zdravé dítě, až po čase jí lékaři našli zhoubný nádor na sítnici. Zákeřnou nemoc překonala, avšak zůstala od raného dětství nevidomá. Naneštěstí podobnou diagnózu podědily i její děti - dcera Barbora a syn Tomáš. Ten bohužel ve věku tří let rakovině podlehl. Manžel tragickou rodinnou událost neunesl a od paní Lucie se po čase odstěhoval. O dceru Báru, která se úspěšně léčí, se tak paní Lucie stará s pomocí svých rodičů, kteří však vzhledem k jejich pokročilejšímu věku už na všechno nestačí. Bára je aktivní holčička, chodí do druhé třídy, miluje sport a veškerý pohyb. Ráda tráví čas mezi kamarády. I když je paní Lucie velmi samostatná, některé aktivity s dcerkou vyžadují zrakovou kontrolu, a tak je pomoc osobní asistentky nutností.
ČSOB Karta dobré vůle přispěla Lucii 48 000 Kč = 480 hodin asistence v roce 2015

Vlasta Š. z Bohumína, 76 let

Vlasta Š. z Bohumína

Paní Vlasta od dětství vidí velmi špatně a v dospělosti její zraková vada pokročila k praktické nevidomosti. Vždy však byla velmi aktivní - ráda si vše zařídila sama a měla své koníčky. Její vášní byla četba a také vlastní literární tvorba. Vše zvládala s pomocí kompenzačních pomůcek a občasné výpomoci přátel či blízkých. V nedávné době však paní Vlasta utrpěla cévní mozkovou příhodu. Na měsíc jí ochrnuly zcela dolní končetiny a konečky prstů. Nyní se již pohybuje o berlích, bohužel její zrak se ještě zhoršil, a tak není schopna vykonávat běžné domácí práce, nákupy a některé pochůzky. Žije sama, a proto je pro ni služba osobní asistence nezbytným řešením. Kromě toho, že jí asistentka pomáhá v domácnosti, vyřizuje korespondenci a doprovází ji k lékaři a na nákup, předčítá paní Vlastě knížky či noviny, a tak je i vítanou společnicí. Paní Vlasta může díky asistentce trávit podzim života ve svém bytě, kde se cítí dobře.
ČSOB Karta dobré vůle přispěla Vlastě 32 000 Kč = 260 hodin asistence v roce 2015


Československá obchodní banka, a. s. působí jako univerzální banka v České republice a své služby poskytuje všem klientským segmentům, tj. fyzickým osobám, malým a středním podnikům, korporátním a institucionálním klientům. V retailovém bankovnictví v ČR působí pod základními obchodními značkami – ČSOB (pobočky), Era (finanční centra) a Poštovní spořitelna (obchodní místa České pošty). Od roku 2013 je ČSOB generálním partnerem Nadačního fondu Českého rozhlasu - projektu Světluška.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio