Unikátní křišťálové ozdoby od nevidomých rozzáří Václavské náměstí

25. listopad 2014

Letošní advent se ponese v duchu nádherných vánočních ozdob z českého křišťálu, které vyrobili lidé s těžkým zrakovým postižením. Originální ověsy se budou prodávat na adventních trzích na Václavském náměstí a výtěžek z prodeje poputuje do sbírky Světluška. Kupující navíc dostanou ke každé zakoupené ozdobě zdarma další, kterou budou moci zavěsit na konstrukci vánočního stromu vedle prodejního stánku. Za projektem Křišťál pro Světlušku stojí Nadační fond Českého rozhlasu, Preciosa Lighting a Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina o.p.s.

„Zakoupením jediné vánoční ozdoby od Světlušky tak ozdobíte svůj stromek doma, rozsvítíte náměstí pro kolemjdoucí, a navíc nadělíte dárek nevidomým,“ vysvětluje Linda Vaňková, vedoucí sbírky Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu, který již přes deset let pomáhá nevidomým a lidem s těžkým zrakovým handicapem vést maximálně samostatný život. Vánoční Křišťál pro Světlušku stojí 80 Kč. V rukou nevidomých vzniká také limitovaná exkluzivní edice zlatem zdobených skleněných zvonečků v ceně 400 Kč za jeden.

Nápad vyrábět vánoční ozdoby z křišťálu se zrodil v hlavách zaměstnankyň tradiční české společnosti Preciosa Lighting. Bylo jim líto, že po dokončení luxusních lustrů a svítidel zůstává spousta menších křišťálových kousků, které se dále nevyužívají. „Naše kolegyně z výroby za námi přišly s tím, ať pro zbylé křišťály najdeme nějaké smysluplné uplatnění. Spojili jsme se tedy s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška a křišťály jim nabídli coby surovinu pro práci v chráněných dílnách,“ líčí Jindra Vejvodová, ředitelka marketingu a komunikace Preciosa Lighting.

Světluška se na výrobě křišťálových ozdob z komponentů domluvila s Pobytovým rehabilitačním a rekvalifikačním střediskem pro nevidomé Dědina, které dlouhodobě podporuje. V dílně drátování během podzimu vzniklo již více než dva tisíce kusů několika druhů ověsů. „Naši klienti výrobě ozdob zcela propadli. Práce s křišťálem je velmi živá a kreativní, umožňuje plně zapojit fantazii a vytvářet neuvěřitelné věci. Doufám, že tyto originální ozdoby ocení i návštěvníci adventních trhů,“ říká Naděžda Modráčková, ředitelka Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina.

Adventní trhy vypuknou na Václavském náměstí v sobotu 29. listopadu a potrvají do 28. prosince.


Kontakt:
Barbora Mocová
PR manažerka Světluška | Nadační fond Českého rozhlasu
mobil: 731 114 838 | tel.: 221 551 219
barbora.mocova@rozhlas.cz | www.svetluska.net


Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky, hlavním partnerům společnostem HERBADENT a finanční skupině AXA, a dále Nadaci Vodafone Česká republika, která se stala partnerem pro technologie. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 14 lety založil a je jeho velkou oporou. Projekt Křišťál pro Světlušku by nemohl vzniknout bez laskavé pomoci společnosti Preciosa Lighting a usilovného zapojení Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina o.p.s.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio