Světlušky čelovkovité vyběhaly pro nevidomé 2,6 milionů korun

8. červen 2017

Na světluščí běžecké mapě se rozsvítila v roce 2017 mimo Prahy, Brna a Jihlavy i Olomouc. Celou sérii běhů provázelo nepříznivé počasí, přesto se Nočních běhů pro Světlušku zúčastnilo přes 6000 běžců a na projekt pomáhající lidem se zrakovým handicapem putuje 2,6 milionů korun.

„Světluščí příznivce nezahnal ani vítr, zima a déšť, a za to jim patří obrovský dík. Jen díky nim se podařilo vybrat rekordní částku, která pomůže stovkám nevidomých plnit si své sny,“ řekl za světluščí tým Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který sbírku Světluška organizuje a dodal, že Světluška by se neobešla bez zapojení velkého počtu dobrovolníků a firem, které se rozhodly projekt podpořit.

Nepříznivé počasí mohli sportovci překonat snáze například díky iontovým svařákům od generálního partnera Nočních běhů pro Světlušku, společnosti Isostar. „Moc mne těší fakt, že může Isostar pomáhat těm lidem a sportovcům, kteří to nejvíce potřebují a pro které je každý pohyb vpřed překonáním sama sebe. O to více mně těší, že v tom nejsme sami, kdo pomáhá, ale i tisíce dalších lidí, kteří přichází běhat pro Světlušku a dokazují tím, že jim nejsou lhostejné osudy lidí s hendikepem,“ vysvětlil za Isostar Petr Čáp, majitel zastoupení značky v ČR.

Teplo bude i šťastným výhercům spacích pytlů od firmy Hannah, která je hlavním partnerem šňůry světluščích běhů. „Před více jak pětadvaceti lety jsme založili značku Hannah, protože jsme potřebovali pořádné vybavení na to, abychom mohli chodit po horách, lézt po skalách nebo jen tak cestovat a přivézt si nezapomenutelné zážitky. Takového outdoroového vybavení se tenkrát, těsně po revoluci, moc nedostávalo a tak jsme si ho začali vyrábět sami. Vznikla značka Hannah a všichni příznivci přírody a dobrodružství mají už léta možnost si u nás vybrat ze široké nabídky produktů. Mezi outdoorové dobrodruhy patří ale i ti, kterým život neumožnil zažít nekonečné zážitky všemi smysly. I oni si ale najdou svoji cestu, jak si to náležitě užít. A my je v tom chceme maximálně podpořit. Proto jsme partnerem Nočního běhu pro Světlušku a chceme jím být dlouhodobě. Je krásné vidět, jak se rok co rok zvětšuje světluščí roj, a že jsme v té správné partě lidí, kteří se snaží zapojit do pomoci nevidomým. A je to krásné o to víc, že se po sečtení výtěžku opět trhají rekordy,“ říká Martin Kalaš, manažer Vývoje a Marketingu Hannah.

Běhat ve tmě má smysl i v roce 2018
Světluška plánuje noční běh v Praze, Brně, Jihlavě a Olomouci zopakovat i na jaře roku 2018. Fotografie z jednotlivých Nočních běhů pro Světlušku a seznam partnerů najdete na www.behprosvetlusku.cz. Připojte se také k roji Světlušek čelovkovitých.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio