Představujeme kavárníka Kavárny POTMĚ Michala Maišla

15. červen 2015

Jeho snem bylo řídit autobus. Osud tomu ale nechtěl, a tak řídí kroky nevidomých prostřednictvím Navigačního centra SONS a bezpečně dopravuje ke stolku hosty v Kavárně POTMĚ. Nejdůležitějším posláním Michala Maišla je ale výchova dcery Michalky.

Jmenuji se Michal Maišl a za nedlouho mě bude 38 let. Narodil jsem se v krásném západočeském městě Plzni, ale již několik let žiju v Praze.

Pracuji jako operátor Navigačního centra SONS, kde se snažíme nevidomým, ale i slabozrakým lidem pomáhat, jak na jejich cestách (vyhledáváme spojení a vidící kolegové připravují podle mapy itineráře cest), tak i v běžném životě (vyhledání kontaktů na úřady, různé instituce a další informace, které jsou většinou dohledatelné na internetu).

Zajímá mě technika (jaké rozhodují maličkosti), a proto sleduji dokumentární seriál Letecké katastrofy. Rád sleduji také dokumenty o přírodě, jak to v ní funguje a jak moudře si dovede poradit, i když někdy to je velmi kruté. Jelikož nemohu tolik číst sleduji soutěžní pořady, abych načerpal touto cestou nějaké vědomosti.

Baví mě také cestování, železnice, sport, kultura. Jako malý jsem měl sen a to, že budu autobusák a budu řídit autobus.

Když jsem se dozvěděl, že Světluška hledá nevidomé kavárníky ani chvilku jsem neváhal a přihlásil jsem se a dodneška děkuji Světlušce za příležitost.
Je fajn, že díky kavárně mohu naoplátku pomoci já tím, že bezpečně doprovodím hosty do i z kavárny.

V současné době mám veliký a důležitý úkol, a to abych dobře a slušně vychoval mojí dceru Michalku, která se narodila v roce 2012 dva dny po té, co v bříšku maminky navštívila kavárnu potmě na Ovocném trhu v Praze.

Všechny Vás zvu k návštěvě Kavárny POTMĚ, abyste zkusili zažít něco neopakovatelného a abyste poznali, jak vnímají svět kolem sebe nevidomí.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio