Kde budeme svítit v roce 2022

17. leden 2022

Nechceme nic zakřiknout, ale rok 2022 si zatím malujeme v příznivých barvách, a tak i projekty plánujeme ve stejné posloupnosti jako před pandemií. Jako první nás tedy po dvouleté pauze čekají Noční běhy už s příchodem jara, následovat bude šnůra mobilní Kavárny POTMĚ, kulturní zážitek v podobě koncertu Světlo pro Světlušku a zakončení roku vánoční sbírkou se společností Kaufland. Poprvé se intenzivně zaměříme na menší benefiční akce a svítit budeme i online.

Se Světluškami naživo

Naladit se na Světlušku můžete už v únoru. A to doslova. Do éteru totiž vypustíme třetí sérii Podcastu POTMĚ. Zatímco předchozí dvě řady odkrývaly témata napříč společenským, volnočasovým, pracovním i osobním životem, v navazující minisérii posvítíme ze všech úhlů na téma rodina, vztahy a přátelství. Uzavřená pětidílná řada nabídne zkoumavý pohled na „slepou lásku“, partnerskou intimitu, křehké i pevné rodinné svazky, výchovu dětí i přátelská pouta.

Ačkoli nás tentokrát od společných výběhů dělí jen půlrok, my už se nemůžeme dočkat až odstartujeme a po dvou letech si užijeme Noční běhy tak, jak je máme nejradši – za doprovodu šumění rozkvetlých stromů a s jemným jarním vánkem v zádech. Sportovní štafetu odstartujeme tradičně v Plzni (24. 3.), poté pokračujeme v Ostravě (7. 4), Praze (21. 4.), Brně (28. 4.), Olomouci (5. 5.) a finišujeme v Jihlavě (11. 5.). Jako vždy se můžete kromě běhu těšit i na hudební a letos i další kulturní doprovodný program. Registrovat se můžete zde.

Do ulic českých měst vyrazíme s Kavárnou POTMĚ v letních a podzimních termínech. A kde se můžete těšit na naše usměvavé kavárníky?

  • Svět knihy 2022, 9 – 12. 6., místo: Praha, Průmyslový palác

Zde na vás bude čekat improvizovaná kavárna v expozici Českého rozhlasu s obsluhou našich kavárníků.

  • Praha, 22. 6. – 3. 7., místo: Náměstí Míru, Praha 2

  • Letní filmová škola, 29. 7. - 4. 8., místo: Uherské Hradiště, Smetanovy sady 

  • Prix Bohemia Radio, 8. – 13. 10., místo: Olomouc

  • Brno, 15. – 20. 10., místo: bude upřesněno

Mezinárodní festival dokumentárních filmů, 24. – 30. 10., místo: Jihlava

Zimní čas, stejně jako předchozí tři roky, bude náležet vánoční sbírce pro Světlušku, kterou pořádáme spolu s naším generálním partnerem Kaufland. Peníze ze sbírky každoročně ukládáme do veřejné sbírky Světluška, v níž i letos mohou žádat o finanční podporu lidé s těžkým zrakovým postižením, rodiče pečující o děti se zrakovým hendikepem a organizace, které zajišťují pestrý vějíř služeb a podpůrných aktivit pro zrakově postižené po celém Česku.

Odkudkoli a po celý rok

Tušíte, že se s námi letos nikde nestřetnete? Podpořit těžce zrakově postižené můžete i online. Celoročně se soustředíme na prodej sbírkových předmětů na webu eshop.svetluska.net. Horkou novinkou je třeba svíticí brož od BeWooden, naopak mezi oblíbené stálice patří světluščí ponožky, svítící zubní kartáčky či sportovní čelenka.

Pokud máte chuť pouze finančně přispět jednorázově či trvale, naši online sbírku najdete na portálu darujme.cz/svetluska.

Podpořte zrakově postižené vlastním nápadem – zorganizujte benefiční akci

Letos poprvé po sedmnácti letech nás nečekají zářijové Sbírkové dny. Světlušky bychom ale v průběhu roku chtěli v ulicích Česka udržet dále.  A k tomu můžete přiložit ruku i vy! Máte nápad na vlastní malou benefiční akci pro Světlušku, kterou byste měli chuť sami zorganizovat? Nebo se k nám chcete přidat jako dobrovolník? Ať už je vaše proaktivní myšlenka ve snaze pomoci nevidomým a slabozrakým jakákoli, rádi vás v ní podpoříme. Mrkněte na náš web www.svitis.cz, kde shrnujeme podrobně veškeré informace, které vás pomohou nasměrovat a přeměnit dobrý úmysl ve skutečnost. Samozřejmostí je i doplňující světluščí výpomoc – moc rádi pomůžeme s koordinací vymyšleného projektu, poskytneme propagační materiály i sbírkové předměty k doplňkovému prodeji. Mrkněte se pro inspiraci na malé benefiční akce uskutečněné v loňském roce TADY.

 

Spustit audio