Kavárna POTMĚ

5. květen 2014

V pondělí 5. května přijela na Náměstí Míru v Praze unikátní Kavárna POTMĚ. Prvními pasažéry na palubě speciálně upraveného autobusu byli Bára Poláková a Pavel Liška. Společně odstartovali třetí sezónu Kavárny POTMĚ na cestě a pak se vydali ochutnat svět tmy na vlastní kůži. Spolu s nimi přišla Světlušku podpořit také Jolana Voldánová, která se ujala moderování slavnostního otevření.

"Uvědomila jsem si, že si vlastně nedovedu představit, jaké to je přijít o zrak. Je to něco, co člověka nejdřív rozesmutní. Když jsem ale viděla nevidomé kavárníky, kteří smutní vůbec nejsou, smutek se proměnil v radost. A uvědomila jsem si ještě jednu věc někdy člověk něco docení až ve chvíli, kdy to ztratí," zaznělo od Báry Polákové.

"Já jsem byl v kavárně vůbec poprvé a bylo to pro mě dobrodružství. Uvnitř kavárny jsme si povídali, poznával jsem hlasy, bylo to pro mě zvláštní vnímání. A radši jsem si ani nepřipouštěl, že by to mohlo být napořád," svěřil se se svými dojmy Pavel Liška.

Kavárnu POTMĚ na Náměstí Míru můžete navštívit pouze do středy 7. května, od 10 do 20 hodin, poté se autobus vydá do dalších měst v České republice. Každý, kdo netradiční kavárnu navštíví, přispěje Světlušce 140 Kč a jako vzpomínku na nevšední zážitek si odnese hrníček.

Ti, kdo to do autobusové Kavárny POTMĚ v Praze nestihnou, mohou zavítat do Kavárny POTMĚ na Ovocném trhu, která bude otevřena od 5. do 18. června.

Kavárnu POTMĚ na cestě letos můžete potkat:

5. - 7. 5. Praha, Náměstí Míru
15. - 16.5. České Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II.
24. - 25.5. Litomyšl, Smetanovo náměstí
31.5. - 1. 6. Zlín, Náměstí Míru
18. - 20. 7. Ostrava, OC Forum Nová Karolina
12. - 14. 9. Jičín, Valdštejnovo náměstí
25. - 27. 9. Olomouc, Horní náměstí
3. - 6. 10. Brno, Galerie Vaňkovka

Sledujte naši cestu na Facebooku a www.svetluska.net

Na slavnostním zahájení nechyběli ani partneři Světlušky a Kavárny POTMĚ. Bez jejich pomoci by se projekt nemohl uskutečnit. Patří jim velké poděkování!

"Jsme pyšní na to, že nadační fond a jeho projekt Světluška je pod křídly Českého rozhlasu a nejenom Kavárně POTMĚ přeji, aby si k ní našlo cestu stále více lidí, kteří chtějí pomáhat stejně jako my, "uvedla Tereza M. Krásenská, tisková mluvčí Českého rozhlasu.

"I když jsem byl na otevření Kavárny Potmě (s koly i bez nich) asi už poosmé, přesto bylo toto zase nezapomenutelným zážitkem. Nejen díky pravé přátelské světluščí atmosféře, ale i díky tomu, že jsem si poprvé vystřihnul tanec potmě s obsluhou - Katkou. Přeji kavárně hodně spokojených hostů a doporučuji při plném obsazení raději netančit," s úsměvem dodává Pavel Zavadil, jednatel společnosti Herbadent.

"Máme velkou radost, že skupina AXA může podporovat Světlušku již od roku 2006 a věřme, že jsme ji pomohli vyrůst, stejně jako Světluška na oplátku pomohla vyrůst nám v tom, jak vnímáme dobrovolnictví a společenskou odpovědnost," řekl Jakub Heikenwälder, CSR specialista finanční skupiny AXA.

"České zastoupení společnosti Ford již třetím rokem podporuje Světlušku hned na několika frontách, ať už jde o finanční příspěvky, zapůjčení vozů Ford nebo aktivní účast zaměstnanců na charitativních akcích. Návštěvu Kavárny POTMĚ osobně doporučuji všem, kteří se chtějí v dnešní uspěchané době na chvilku zastavit a popřemýšlet o věcech, které většina z nás nemá v každodenním shonu čas nebo chuť řešit. Držíme palce, aby se i letos podařilo vybrat co nejvyšší částku," doplnil Libor Beneš, Brand Manager společnosti Ford.

Ti, kdo to do autobusové Kavárny POTMĚ v Praze nestihnou, mohou zavítat do Kavárny POTMĚ na Ovocném trhu, která bude otevřena od 5. do 18. června.

Spustit audio