Staňte se trasérem a průvodcem sportovců se zrakovým handicapem

13. duben 2023

Hledáme a školíme ty nejlepší trasovací parťáky pro nevidomé a slabozraké. Připojte se k nám! 

Společně s Českým paralympijský výborem jsme si do následujících dvou let stanovili jasný cíl – maximálně se zaměřit na podporu sportu zrakově handicapovaných. Naším cílem je motivovat děti a mládež k pohybovým aktivitám v rámci školy i mimoškolních aktivit, podpořit učitele tělocviku, trenéry i dobrovolníky v jejich práci, nasměrovat jednotlivé začínající sportovce i sportovní spolky k finanční podpoře jejich aktivit a v neposlední řadě zvýšit povědomí o inkluzivním sportu pro všechny.

Většina sportovních a pohybových aktivit zrakově handicapovaných však vyžaduje pomoc parťáka. Být takovým parťákem ale není jen o tom, jak společně šlápnout do pedálů nebo uběhnout půlmaraton. Trasér především doprovází nevidomého či slabozrakého člověka, tráví s ním čas nejen při samotné sportovní aktivitě, ale i při přípravě na ni.

Chci se stát trasérem –> vyplnit formulář 

Role traséra vyžaduje sportovního ducha a nadšení pro sport ve dvou i připravenost na specifika komunikace a průvodcovství nevidomých a slabozrakých. A právě těm se budeme věnovat na jednodenním školení pro budoucí i stávající traséry.

Školení o specifikách a principech komunikace se zrakově postiženým člověkem

  • Zaměříme se na pravidla a principy komunikace se zrakově handicapovaným
  • Seznámíme vás se základními pojmy, které se týkají lidí s těžkým zrakovým postižením, a s předsudky o nevidomých a slabozrakých lidech
  • Vysvětlíme a ukážeme si základní principy komunikace během každodenních situacích
  • Vyzkoušíme si pohyb s průvodcem v podmínkách simulované slepoty za pomoci klapek na očích a osvojíme si techniku bezpečného doprovázení

Termíny: 24. 8. 2023 (10-15 hodin) nebo 29. 8. 2023 (10-15 hodin) - již proběhlo

Spustit audio