Posviť Světlušce a užij si nové zážitky

12. květen 2020

Pomůžete nám svítit dál, udržet nohu na plynu, a zajistit tak pomoc nevidomým bez omezení? Přispět můžete jednorázově jakoukoliv částkou, nebo třeba pomáhat každý měsíc.

 

Zdravím vás, 

jmenuji se Gabriela Drastichová a jsem ředitelkou Nadačního fondu Českého rozhlasu, který v letošním roce slaví 20 let od svého založení Českým rozhlasem. Již 18 let je hlavním projektem nadačního fondu Světluška, která pomáhá těžce zrakově postiženým srovnat jejich nesnadnou výchozí pozici v životě, žít život dle vlastní volby a zvládat překážky, kterým kvůli svému hendikepu čelí.

Částka, kterou jsme celou dobu působení přerozdělili, se blíží ke 160 milionům korun. Ročně podpoříme více než 250 jednotlivců a 80 organizací, které zajišťují po celém Česku služby pro zrakově postižené, a tvoří tak systém komplexní odborné péče od narození až po jejich seniorský věk.

Bez vás, našich přátel, partnerů, podporovatelů a fanoušků by to nebylo možné. Běháte s námi s čelovkami Stromovkou a dalšími městskými parky, chodíte k nám na tu nejčernější kávu do Kavárny POTMĚ, přispíváte nám nemalou částkou během zářijových Sbírkových dní Světlušky, posíláte dárcovské esemesky a přispíváte pravidelně na sbírkový účet. Za to vám patří mé upřímné poděkování.

Mimořádná opatření spojená s pandemií COVID-19 zasáhla nás všechny. Pro těžce zrakově postižené znamenají výrazné omezení samostatného pohybu venku, protože se nemohou spoléhat na pomoc nás vidících a běžný lidský dotek se stal ohrožením. Rodiny, které pečují o děti s těžkým zrakovým či kombinovaným postižením, ze dne na den přišly o podporu sociálních a vzdělávacích služeb a jsou na péči v režimu 24/7 sami. Nevidomí maséři přišli o klientelu a zaměstnanci se zdravotním postižením se stávají postradatelnou pracovní silou. Nebyl čas otálet. 19. března jsme nabídli všem našim žadatelům finanční podporu z krizového fondu, organizacím, které realizují projekty s naší podporou, jsme umožnili finanční prostředky od Světlušky využít tam, kde jsou nyní nejpotřebnější, nebo až v době, která bude pro jejich klienty a pracovníky bezpečná.

Mimořádná opatření zasáhla i do světluščích aktivit. Noční běhy pro Světlušku, které by v tuto dobu už byly v plném proudu, jsme přesunuli na podzim. Kavárnu POTMĚ pro vás opožděně otevřeme na konci srpna v Českých Budějovicích a následně v dalších městech. Velkou neznámou jsou pro nás stále zářijové Sbírkové dny Světlušky, se kterými nám pomáhá na 8 tisíc dobrovolníků ze škol po celém Česku. Přípravy pokračují, ale může se stát, že studenti letos v tak hojném počtu do ulic svých měst nevyrazí.

Běhy, kavárnu, sbírkové dny i koncert pro vás připravujeme s podporou našich partnerů, mezi nimiž jsou produkční firmy, hotely, restaurace, tiskárny, reklamní agentury a mnoho dalších. Ti sami ale budou v letošním roce bojovat o vlastní přežití a my chápeme, že nejprve musí znovu na nohy postavit vlastní podnikání a až si budou jistí, opět podepřou i Světlušku. Bude nám tak letos chybět bezmála 900 tis. korun na zajištění plnohodnotného chodu grantového oddělení a organizaci všech plánovaných akcí pro naše dárce v podzimních měsících.

Nečekáme ale se založenýma rukama. Otevřeli jsme Světluščí e-shop a nově jsme pro vás připravili Kavárnu POTMĚ: Online a Podcasty POTMĚ, které moderují známé osobnosti sociálních sítí a mistři rozhovorů Českého rozhlasu. Podcasty, které si rádi poslechnete u kávy či při běhání, vám představí zajímavé pohledy na život bez zraku, okomentují aktuální dění v neziskovém sektoru a pozvou vás i k přípravě Světluščích akcí. I když každý jinde, budeme o sobě stále vědět!

Kavárna POTMĚ: online a Podcasty POTMĚ

Kavárna POTMĚ: Online je příjemné posezení u kávy s našimi nevidomými a slabozrakými kavárníky. Nebudou chybět zajímaví hosté, neotřelá témata a dobrá zábava i poznání. Jenom kávu a čaj si tentokrát budete muset připravit vlastní. Zážitek vám zprostředkuje v pohodlí vašeho domova či kanceláře prostředí pro živou konverzaci Crowdcast a Instagram.

Kavárna POTMĚ: Online a Podcasty POTMĚ budou odměnou pro vás všechny, kteří posvítíte Světlušce, a umožníte nám tak zajistit plnohodnotné fungování grantového oddělení, které ve spolupráci s odborníky rozděluje finanční podporu těm nejpotřebnějším, zorganizovat Noční běhy ve všech šesti městech, postavit Kavárnu POTMĚ i v podzimních a zimních měsících a v neposlední řadě zajistit to, abychom dokázali podržet systém sociálních služeb pro těžce zrakově postižené, který jsme více než dekádu v Česku pomáhali budovat.

Děkuji vám za podporu a těším se na slyšenou v Kavárně POTMĚ: Online a Podcastech POTMĚ.

Spustit audio