Ohlédnutí za rokem 2023

2. leden 2024

Rok 2023 se pro nás nesl v narozeninovém duchu. Nechybělo ale ani několik „poprvé“, navázání nových partnerství a nastavení několika nových dlouhodobých cílů. Připomeňte si s námi, co vše jsme společně zvládli v roce 2023.

20 let za námi

Dvacetiny jsme si připomínali celoročně. Spolu s podpořenými jednotlivci, organizacemi i těmi, kteří s námi bok po boku kráčí téměř po celou dobu naší existence, jsme si připomínali světluščí úspěchy a zároveň vyslovili i přání do budoucna.

 "20 let je krásný věk! Už toho spoustu víte a umíte, zažili jste radost i zklamání, už se o sebe umíte postarat, ale zároveň vítáte a potřebujete pomoc a podporu blízkých. Nám ve Škole Jaroslava Ježka v Praze na Hradčanech je letos již 216 let a mladá slečna Světluška nám za tu dobu pomohla například s pořízením kompenzačních pomůcek, modernizací učeben, školního mikrobusu nebo s vybavením cvičné kuchyňky. Světlušce přeji jí do dalších let, ať má mnoho věrných i příležitostných dárců a ať její pomoc nadále slouží ku prospěchu všem zrakově hendikepovaným dětem i dospělým. A protože za vším stojí práce konkrétních lidí, přeji Světlušce, ať jí tihle vždy vstřícní nadšenci pro věc vydrží," popřála nám například ředitelka školy Jaroslava Ježka Martina Helešicová.

 "Úplně by stačilo, aby se nikde neozývaly předsudečné věty typu: "Proč nezůstane dřepět doma a trajdá sama po ulicích, když je slepá?", nebo "Jak jako cestujete na dovolenou? Vždyť vám může být úplně jedno, jestli chodíte kolem vlastního baráku nebo vyjedete na hory, k moři." A kdyby celkově o maličko zohleduplněli řidiči hromadných dopravních prostředků, kdyby se vývojáři řídili zákonem o přístupnosti webů tam, kde mají. Přání by bylo mnoho, ale vesměs patřím mezi spíše spokojené, tohle je skutečně malování ideálních světů," odpověděla nám klavíristka a zpěvačka Ráchel Skleničková na otázku, jak by měla vypadat ideální pomoc nevidomým a slabozrakým v následujících 20 letech.

Ráchel Skleničková

K příležitosti dvacátých narozenin jsme zpovídali také Jana Svobodu – služebně nejstaršího člena správní rady, kterého ke spolupráci ve Světlušce přizvala už historicky první ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková. Celý rozhovor s ním si můžete připomenout zde.

Pomyslným vyvrcholením letošních oslav byl pro nás tradiční koncert Světlo pro Světlušku. Protože významná výročí slavila také Česká televize a Český rozhlas, probíhal slavnostní přenos z několika míst historické budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě a z Karlína. Nevidomé a slabozraké diváci letos podpořili částkou 4,1 milion korun.

 

Světlo pro Světlušku 2023

Děkujeme všem, kteří s námi v tom světluščím dvacátém roce oživili krásné vzpomínky, sdíleli milá přání a sdíleli myšlenky, tipy a nápady, na čem v budoucnu zapracovat.

V pohybu

Už zkraje letošního roku jsme spojili síly s Českým paralympijským výborem s jasnou misí, přivést k pohybu a ke sportu více dětí a mládeže se zrakovým postižením. Většina sportovních a pohybových aktivit zrakově handicapovaných však vyžaduje pomoc parťáka. Být takovým parťákem ale není jen o tom, jak společně šlápnout do pedálů nebo uběhnout půlmaraton. Trasér především doprovází nevidomého či slabozrakého člověka, tráví s ním čas nejen při samotné sportovní aktivitě, ale i při přípravě na ni. Celoročně jsme oslovovali vás, naše přátele a podporovatele, s možností stát se dobrovolným trasérem, vodčem, pilotem, prostě parťákem nevidomého či slabozrakého sportovce. Během srpna jsme pak uspořádali školení pro budoucí traséry a průvodceNabídli jejich ochotu i dovednosti speciálním školám, sportovním klubům i spolkům, které se věnují volnočasovým aktivitám dětí a mládeže se zrakovým handicapem. Poprvé jsme rovněž díky štědrosti našich dárců mohli finančně podpořit systémový projekt Univerzity Palackého, který běhěm následujícíh dvou let vytvoří v sedmi krajích pracoviště konzultanta aplikovaných pohybových aktivut pro žáky a studenty se zrakovým postižením. Co už jsme v tomto roce dokázali, jsme shrnuli tady.

"V druhé polovině kurzu jsme zkoušeli také roli instruktora nevidomého. Zaměřili jsme se zejména na pohyb s průvodcem, nácvik technik chůze bez pomůcek, nácvik technik chůze s bílou holí a na výuku jednoduchých interiérových tras," říká Olga Buriánková

Sportovali jste s námi ale i vy! Společně jsme vyběhli letos v sedmi městech, premiéru jste si s námi střihli v Českých Budějovicích, kam se vydáme znovu i v roce 2024. Bylo vidět, že po covidové pauze sport chyběl každému, na pomoc nevidomým a slabozrakým se totiž při příležitosti Nočního běhu pro Světlušku rozběhlo neuvěřitelných 8570 běžců, kteří Světlušku podpořili celkovou částkou 3,6 milionů korun, což byla doposud rekordní částka. Co se běhu týká, nezůstali jsme pouze u našich klasických Nočních běhů. Poprvé jsme se stali také hlavním charitativním partnerem Pražského půlmaratonu. A máme ohromnou radost, že toto partnerství si neseme i do roku 2024. Pokud byste si tedy rádi dali trochu ostřejší běh a zároveň podpořili Světlušku, mrkněte, jak na to, přímo sem

Noční běh pro Světlušku v Praze

Aby si sport, ale i kulturu, mohli dosyta užít i pasivní příznivci, vydali jsme ve spolupráci s Radiožurnálem také přehledný Manuál nevidomého fanouška. Ten je jakýmsi průvodcem a nápovědou pro pořadatele sportovních a kulturních události.

 

Nevidomý fanoušek na utkání FK Teplice a AC Sparta Praha

Poděkování těm, kteří přiložili ruku k dílu

Pokud zrovna nesportujeme, nebo nezpíváme, rádi si s vámi odpočineme u kávy. Letos za našimi kavárníky do Kavárny POTMĚ zavítalo skoro čtyři tisíce hostů, kteří příjemně strávenou kratochvílí pomohli Světlušce milionem korun.

Kavárna POTMĚ

I Kavárna POTMĚ je pro nás ale trochu fuška, a tak jsme rádi, že pro Světlušku konají dobrodiní i třetí strany. V roce 2023 nám podzimní kampaní pomohl i portál Slevomat, ve spolupráci s nímž jsme opět osvětlovali nutnost pomoci nevidomým a slabozrakým seniorům. Zákazníci Slevomatu tak během svých nákupů seniorům štědře přispěli částkou 263 tisíc korun.

Pátým rokem se uskutečnila i celorepubliková vánoční sbírka s naším generálním partnerem Kaufland. Během dvou týdnů se ve 143 zapojených prodejnách Kaufland shromáždilo na podporu zrakově handicapovaných rovných 18 milionů korun. Štědrou sumu se povedlo vybrat díky prodeji jmenovek v novém designu Tomski&Polanski, které byly k dispozici na všech prodejnách za 30 Kč, přičemž za každý jeden prodaný arch daroval řetězec dalších 10 Kč navíc. Zákazníci tak na podporu Světlušky darovali 13 019 880 korun, Kaufland pak přidal dalších 
4 980 120 korun.

 

Od začátku roku se na pomoc zrakově postiženým uskutečnilo také 34 malých benefičních akcí, díky nimž poputuje v příštím roce do naší sbírky 779 tisíc korun. Děkujeme všem, kteří se letos opakovaně či poprvé o tuto pomoc zasadili.

 

Pochod s loupežníkem Drholcem

"Připomenutí dvacetileté historie Světlušky je možná více důležité pro nás uvnitř Světlušky, protože najednou vidíme tu cestu, kterou jsme ušli. Jak se vycizelovaly procesy a pravidla, jak se profesionalizoval tým a neztratil nic na své laskavosti a empatii, jak se pomoc zacílila a získala na flexibilitě a efektivitě, jak se od krátkodobých cílů přesouváme k těm dlouhodobým, které mohou měnit podmínky pro plnohodnotný život lidí se zrakovým postižením od základů. A tento směr chceme udržet. Děkuji vám, našim dárcům a partnerům, že s námi svítíte stále a máte důvěru v naši práci," uzavírá ředitelka Gabriela Drastichová. 

Děkujeme, že jste nám v roce 2023 pomohli svítit a těšíme se na vás v dalším roce!

Spustit audio