Nevidomý fanoušek fandil po roční pauze v Plzni

30. srpen 2021

V neděli 22. srpna si zrakově hendikepovaní po více než roční přestávce opět užili autentický sportovní zážitek zprostředkovaný projektem Nevidomý fanoušek. Na fotbalovém utkání týmů FC Viktoria Plzeň proti Karviné tak kromě vidících diváků fandilo v Plzni i 6 nevidomých a slabozrakých.

Nevidomý fanoušek je společným projektem Českého rozhlasu Radiožurnál a Nadačního fondu Českého rozhlasu – Světluška. Nevidomý fanoušek má hned dvojí účel, nabídnout zrakově postiženým rovnocenný zážitek z živého sportovního utkání a také ukázat pořadatelům sportovních klání i sportovním klubům, že bariérou není pouze schodiště na tribunu. Pro zrakově hendikepované je problematický například i způsob prodeje vstupenek, navigace na sportoviště i v rámci areálu nebo nemožnost vzít si s sebou z bezpečnostních důvodů na zápas vodicího psa. Třešničkou na dortu v přístupnosti sportovního utkání je pak samotný speciální komentář, který zajistí zrakově postiženému fanouškovi představu dění na hřišti i na tribunách. Komentář vychází z klasické rozhlasové reportáže. Specificky však popisuje to, co si vidící posluchač automaticky vybaví, ale zrakově postiženému chybí vizuální představa, kterou by si při komentáři vybavil, soustředí se i na popis hráčů a jejich gestikulace. Díky tomu umožňuje nevidomým a slabozrakým maximální zážitek.

„Fanoušci byli letos nadmíru spokojení. Pro nás to byl tentokrát trošku unikátní zážitek, protože jsme tu měli i skalního fanouška, který chodí na každé domácí utkání. Poprvé ale zažil zápas i s komentářem a odcházel maximálně spokojený, tím pádem jsme odcházeli spokojení i my,“ doplnila ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

I o to, aby měli zrakově postižení co nejvíce možností si pohodlně vychutnávat sport nejen pasivně, ale i aktivně, se ve Světlušce dlouhodobě staráme. Bez vaší podpory by to ale nešlo. Kdykoli Světlušku znovu podpoříte, vzpomeňte, že i díky vám si třeba právě chuť z pohybu and fandění užije i někdo z řad nevidomých a slabozrakých.

 

 

Spustit audio