Komu díky vánoční sbírce svítíme

18. listopad 2022

Ve vánoční sbírce pro Světlušku, která se letos koná již po čtvrté, se díky štědrosti zákazníků a usílí podkladních shromáždilo doposud na 47 milionů korun. Podívejte se, jak a komu finanční prostředky, které přerozdělujeme v rámci Fondu Kaufland, pomáhají. 

Zoia

Zoika je velká milovnice hudby a má absolutní sluch. Ráda hraje na ukulele, na které se učí z YouTube. Kvůli svému kombinovanému zrakovému postižení však nedokáže samostatně sedět a potřebuje neustálou pomoc. Proto Světluška rodině finančně pomohla se zaplacením osobní asistentce, která byla hrazena ze světluščího Fondu Kaufland, prostřednictvím něhož přerozděluje Světluška finanční prostředky od dárců z vánoční sbírky. Nyní se Zoikou tráví spoustu času osobní asistentka Lea, s níž se Zoika učí do školy, společně hrají na ukulele i piano a skládají také nové texty písní. „Pomoc asistentky je pro nás nenahraditelná, ulehčuje nám každodenní život a dává nám prostor věnovat se víc i mladšímu synovi Tomáškovi, který je ve druhé třídě ZŠ. Díky asistenci se nám daří i víc výletů, na které bych si sama se Zoikou na vozíčku a malým synkem netroufla, třeba výlet do ZOO,“ doplnila k pomoci asistentky maminka.

Zoika s rodinou v zoo

Návštěvy POTMĚ

Spolu s vámi, z. ú., je první sociální start-up nevidomých a slabozrakých, který propojuje cíle zaměstnávání zrakově hendikepovaných, šíření povědomí o životě se zrakovým postižením a pomoc seniorům. Právě seniorům je určena služba Návštěvy POTMĚ. Nevidomí dochází na návštěvy za klienty do domácností či pečovatelských služeb a společně tráví čas nejrůznějšími aktivitami. „Alena hraje na kytaru, flétnu a klavír, a k tomu překrásně zpívá. Klienty rozveselí pokaždé, když jim připomene jejich oblíbené šlágry. S Marií, která má jako novinářka široké rozhledy a umí naslouchat, si dámy u kávy rády zavzpomínají na časy dávno minulé, nebo proberou současná společenská témata. Lukáš zase srší dobrou náladou, je nepřebernou studnicí vtipů a vědomostí a dokáže bavit hodiny a hodiny,“ popisuje jedna z koordinátorek Návštěv POTMĚ Anna Burdová. Desetičlenný tým dochází jak mezi skupiny seniorů ve stacionářích a domovech, tak soukromě za jednotlivci. „Víme, že ti, kteří o své nejstarší s láskou pečují, potřebují také někdy čas pro sebe. Proto to bereme na pár hodin týdně za ně, dopřejeme jim chvíle odpočinku a jejich rodičům nebo prarodičům zase zpestříme volný čas,“ doplňuje Anna Burdová.

 

Viktorie a František

Viktorie a František jsou sourozenci, které od sebe sice dělí 3 roky, oba se však narodili s vrozeným šedým zákalem. Oběma byl také zákal odoperován, oba však, zákroku navzdory, stále trápí potíže se zrakem a nedostatky musí být kompenzovány silnými dioptrickými brýlemi. U osmiletého Františka navíc došlo po operaci k vyhřeznutí duhovky a musela být provedena reoperace. Starší Viktorka je členkou folklorního souboru, miluje hudbu, ale i pohyb. František sestřičku následuje a chce přirozeně dělat vše, co ona. I on je proto členem folklorního souboru, navíc hraje na akordeon. Starší Viktorka hraje už pátým rokem na cimbál. Oba sourozence pojí také láska k lyžování, kterou v obou aktivně probouzí tatínek. Jakmile se ale spojí sluneční paprsky a čerstvě padlý sníh, obě děti jsou svitem v podstatě oslepeny. Proto se rodiče Viktorky a Františka rozhodli oběma pořídit dioptrické filtrovací brýle, které pomáhají jak v letním období, tak v zimě na sněhu. „Po zkušenostech s dioptrickými filtrovými brýlemi u starší sestry jsem se rozhodla pořídit tyto brýle i Františkovi. Věřím, že pro něj pobyt venku bude mnohem příjemnější. Zvýhodnění na brýle na lékařský předpis využívám především na pořízení běžných brýlí, které vzhledem k jeho věku dostávají hodně zabrat,“ popisuje maminka dětí. Světluška tedy ze svého Fondu Kaufland, prostřednictvím něhož přerozděluje Světluška finanční prostředky od dárců z vánoční sbírky, pomohla finančně s pořízením silných filtrovacích dioptrických brýlí, aby se mohli oba sourozenci věnovat oblíbeným činnostem naplno.

Spustit audio