Kniha Narozeninová kočka propojí svět dětí s kouzelným světem nevidomých

18. prosinec 2018

Při čtení Narozeninové kočky od autorky dětských knížek Markéty Vítkové si děti vyzkouší, jak plní běžné úkoly ti, kteří vnímají svět jinak než pomocí zraku. Kniha je interaktivní, plná haptických úkolů, a navíc je doplněna o audio CD s namluveným a zdramatizovaným příběhem. Unikátní knižní vydání příběhu o nevidomém dědovi, který má plnou hlavu starostí s dárkem pro babičku, je napsáno nejen písmem klasickým, ale také Braillovým. 

U jedné knihy tak usednou děti společně s nevidomými a při objevování dědečkova dobrodružství vyzkouší různé smysly. Děti se hravou formou dozví, jak vypadá svět ve tmě, vyzkouší si číst Braillovo písmo nebo poznají pomůcky pro nevidomé. V některých částech knihy budou čtenáři vyzváni, aby úkoly plnili se zavřenýma nebo zavázanýma očima a používali svůj hmat. Vedle běžných ilustrací najdete v knize i obrázky reliéfní. Narozeninová kočka slouží k sociálnímu začleňování, ale i k rozvíjení jemných motorických dovedností dětí do 10 let nebo k prvnímu čtení.

Inspirace ze života

Autorka se při psaní příběhu inspirovala vlastní zkušeností, kdy měla sama možnost poznat nevidomého tchána a naučit se, jak zrakově postiženým pomoci. Vyprávění čtenáře vtáhne do života nevidomého dědy, který při vymýšlení narozeninového dárku pro babičku potřebuje pomoc od svých vnoučků. „Malí čtenáři si mezi úkoly vyzkouší zavázat tkaničky, aniž by se na ně dívali, nebo zkusí podle hmatu poznat, jaký dárek vnoučkové vybrali,“ popisuje úkoly v knížce autorka Markéta Vítková.

Slepotisk a hmatové stránky pro knihu vytvořili klienti chráněných dílen, a tak je každý kus knihy originál. Zvukový záznam příběhu Narozeninové kočky namluvil herec Jan Bílek a autorskými písněmi ho doplnila zpěvačka Alena Kubínová.

Část výtisků věnovala autorka Světlušce, za což jí velmi děkujeme. My Narozeninovou kočku věnujeme zrakovým terapeutkám v raných péčích a školám, které pomáhají dětem s těžkým zrakovým postižením trénovat zrak a rozvíjet jemnou motoriku.

Knihu Narozeninová kočka můžete pořídit zde.



Spustit audio