Kde budeme svítit v roce 2023

31. leden 2023

Kdy a kde letos vyběhnou dobrosrdeční běžci a v jakých městech se bude pít nejčernější káva? Světluščí aktivity přehledně na jednom místě. 

Potkejte se s námi

Další jarní běžecká šňůra je za rohem! Zpozornět by měli zejména ostravští, právě v Ostravě totiž běžeckou štafetu letos odstartujeme, a to 23. 3. Poté se vydáme do Plzně (30. 3.), Jihlavy (13. 4.), Prahy (27. 4.), Brna (4. 5.), jako předposlední nás čeká historická premiéra v Českých Budějovicích (11. 5.) a cílovou rovinku proběhneme v Olomouci (18. 5.). Jako vždy se můžete kromě běhu těšit i na hudební a tematický doprovodný program. Registrovat se můžete zde.

Běhat se bude pro Světlušku i na 1/2Maraton Praha běžecké série RunCzech 1. dubna, kam můžete přijet zdolat trasu 21,0975 km pro sebe i pro dobrou věc.

Následně je, jako každoročně, na programu výjezd Kavárny POTMĚ do nejrůznějších koutů Česka. Kavárníci se na vás tentokrát budou těšit v těchto městech:

  • Zlín, 1. 6. – 7. 6. (ve Zlíne nás najdete v rámci Zlínského filmového festivalu), náměstí Míru, otevírací doba: 1. 6. – 6.6. 9:00 – 20:00, pauza na oběd 12:00 – 12:45 (může se lišit), 7. 6. 9:00 – 15:00, pauza na oběd 12:00 – 12:45 (může se lišit) 
  • Brno, 12. 6. – 18. 6., Náměstí Svobody
  • České Budějovice, 21. 8. – 27. 8., Náměstí Přemysla Otakara II.
  • Plzeň, 4. – 10. 9., místo: bude upřesněno
  • Praha, 13. – 24. 9., náměstí Míru
  • Olomouc, 16. – 22. 10, Horní náměstí

7. října se dočkáte pěveckých duetů hvězd a nevidomých hudebníků při příležitosti koncertu Světlo pro Světlušku. Zimní čas, stejně jako předchozí čtyři roky, bude náležet vánoční sbírce pro Světlušku, kterou pořádáme spolu s naším generálním partnerem Kaufland. Peníze ze sbírky každoročně ukládáme do veřejné sbírky Světluška, v níž i letos mohou žádat o finanční podporu lidé s těžkým zrakovým postižením, rodiče pečující o děti se zrakovým hendikepem a organizace, které zajišťují pestrý vějíř služeb a podpůrných aktivit pro zrakově postižené po celém Česku.

Po celý rok zůstává také v provozu naše Půjčovna kompenzačních pomůcek a sportovního vybavení pro zrakově postižené. Nově otevíráme také Osvětlovnu – poradnu pro lidi se zrakovým postižením i osoby o ně pečující a spolu s Českým paralympijským výborem se s nadšením pouštíme do dvouleté spolupráce, která si klade za cíl přivést více dětí a mládeže se zrakovým postižením ke sportu a pohybu obecně.

A protože letos slavíme kulaté dvacáté výročí, můžete se těšit na připomínky přelomových světluščích milníků i nejmilejších a nejtěžších momentů. Nebudeme však hledět jen zpátky do minulosti, rozkrývat budeme i to, jak bychom si Světlušku přáli vidět svítit dalších dvacet let.

Odkudkoli a po celý rok

Pokud jsme se netrefili s žádnou akcí poblíž vašeho bydliště, a přesto byste chtěli těžce zrakově postižené podpořit, jde to i online. Celoročně se soustředíme na prodej sbírkových předmětů na webu eshop.svetluska.net. Pokud budete mít chuť přispět pouze finančně, ať už jednorázově či trvale, naši online sbírku najdete na portálu darujme.cz/svetluska.

Podpořte zrakově postižené vlastním nápadem – zorganizujte benefiční akci

Loňský rok ukázal, jak významná může být pomoc, spojí-li se odhodlání pomáhat a vlastní iniciativa. Díky malým benefičním akcím se na pomoc nevidomým vybralo neuvěřitelných 600 tisíc korun. Ať už máte nápad na vlastní malou benefiční akci pro Světlušku, kterou byste měli chuť sami zorganizovat, nebo se k nám chcete přidat jako dobrovolník, uvítáme jakoukoli formu pomoci. A samozřejmě vás také nesmírně rádi ve snaze pomoci nevidomým a slabozrakým maximálně podpoříme. Mrkněte na náš web www.svitis.cz, kde shrnujeme podrobně veškeré informace, které vás pomohou nasměrovat a přeměnit dobrý úmysl ve skutečnost. Samozřejmostí je i doplňující světluščí výpomoc – moc rádi pomůžeme s koordinací vymyšleného projektu, poskytneme propagační materiály i sbírkové předměty k doplňkovému prodeji. Mrkněte se pro inspiraci na malé benefiční akce uskutečněné v loňském roce TADY.  

Spustit audio