Dobrovolníci vybrali na pomoc Světlušce přes 600 tisíc korun

1. prosinec 2022

Že "i málo znamená hodně" jsme se letos přesvědčili také my ve Světlušce. V loňském roce jsme naposledy uspořádali celorepublikově známé Sbírkový dny pro Světlušku a k pomoci nově začali vyzývat dobrovolníky. A ti začali na pomoc Světlušce svítit s ještě větší chutí, než jsme si mohli přát. Od začátku roku se na pomoc zrakově postiženým uspořádalo na 40 malých benefičních akcí, v rámci nichž se shromáždilo více než 600 tisíc korun.

„Světluška si mohla i díky vám, dobrovolníkům, tomíkům, dobronadšencům, v těch posledních zvláštních třech letech dovolit kromě finanční podpory stovek nevidomých a slabozrakých a desítek organizací, které o ně profesionálně a laskavě pečují, i další kousky. Bylo jimi zřízení Půjčovny kompenzačních pomůcek a sportovního vybavení pro zrakově postižené, vyplacení mimořádné podpory pro nízkopříjmové domácnosti ohrožené nejprve důsledky pandemie, ale záhy také energetickou krizí, či dofinancování poskytovatelů sociálních služeb, kterým hrozilo omezení terénní péče v důsledku nečekaného nárůstu cen pohonných hmot,“ upřesňuje k pomoci ředitelka Nadačního fondu Gabriela Drastichová.

Malé benefiční akce mají i svého pomyslného vítěze. Během první adventní neděle se u příležitosti rozsvícení vánočního stromečku v Újezdě nad Lesy podařilo na pomoc nevidomým a slabozrakým vybrat téměř 120 tisíc korun. Významnou částku shromáždili také organizátoři TOM Kadao Opava, kteří během Večerního běhu pro Světlušku vybrali přes 97 tisíc korun.

Nejde o to, jak vysoké byly částky vybrané v rámci malých benefičních akcí, není důležité, jestli oslovili pořadatelé své kamarády, kolegy nebo třeba celou obec. Důležité je, že jste věnovali svůj čas, který jste mohli klidně využít ve svůj prospěch, k odpočinku nebo práci. Proto chceme ze srdce poděkovat všem, kteří si letos ukrojili kousek svého času a pomohli Světlušce svítit tam, kde je potřeba. Děkujeme!

A na jaké akce pořádané po celém Česku ve prospěch Světlušky jste mohli v průběhu roku zavítat? Tak třeba na Pochod s loupežníkem Drholcem v Újezdu nad Lesy, Sbírkový den a běh v Rosicích, Festival Světla ve Valašském Meziříčí, Běh v Dačicích, v Tulešicích, v Opavě či v Karlových Varech, Sbírkový týden a běh pro Světlušku ve Vsetíně, Strašidlácké hrátky a běh pro světlušku v Přerově, Pohádkový pochod v Chropyni, Koncert v Mšeně, Workshop Poznej svět nevidomých ve Vacenovicích.

A pokud i v tom příštím roce budete zářit pro Světlušku, můžete vaše akce hlásit na www.svitim.cz

Děkujeme a těšíme se na příští rok s vámi.

 

Spustit audio