Katalog pomůcek a sportovního vybavení

Katalog pomůcek v půjčovně neustále doplňujeme podle toho, o jaké pomůcky je zájem nebo jaké novinky přicházejí na trh.

Kamerové lupy stolní

ClearView C s hlasem

ClearView C s hlasem je moderní kamerová lupa poskytující maximální pohodlí při čtení. Její jedinečný design Vám zajistí dostatečně velký pracovní prostor pro pohodlné čtení novin a knih, psaní či ruční práce. Lupa má hlasový výstup, který umožňuje nechat si tištěný text přečíst hlasem. Displej 24 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Vocatex Standard s hlasem

Kamerová zvětšovací lupa VOCATEX kombinuje funkci zvětšovací a hlasového výstupu. Pomocí OCR programu, který je jeho součástí si po stisknutí tlačítka můžete nechat přečíst text, který vidíte na obrazovce. Jednoduše si tak můžete nechat předčítat knihy, dokumenty, poštovní zásilky nebo noviny a nemusíte tak zbytečně namáhat váš zrak. VOCATEX je vybaven různými funkcemi pro zobrazování textů. Displej 27 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Topaz 24 HD bez hlasu

Kamerová lupa v mechanickém provedení s přehledným ergonomickým ovládáním. TOPAZ HD má 16 úrovní zvětšení, kameru i displej s vysokým rozlišením ("HD"), plnobarevný režim + 32 vysoce kontrastních barevných kombinací, automatické zaostřování s možností uzamčení zaostření. Displej 24 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Stolní kamerová lupa Rehan I-See

Stolní kamerová lupa Rehan I-See s nastavitelnou obrazovkou s velmi snadným a přehledným ovládáním. Lupa má zvětšení přibližně 2,5x až 50x, automatické zaostřování, tři prohlížecí režimy (v černobílých, reálných a kontrastních barvách) a možnost oddělování řádků či sloupců pro snadnější orientaci v textu. Displej 22 palců (1 palec = 2,54 cm). Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč
Tuto lupu je možné si zapůjčit pouze při osobním vyzvednutí v půjčovně.

ClearNote HD

ClearNote HD je skládací kamerová lupa, kterou lze připojit do USB vstupu počítače a zvětšený obraz předlohy pak pozorovat na počítačovém monitoru. ClearNote HD umožňuje čtení nablízko i prohlížení předmětů na dálku. Pod lupou je možno číst i psát, lze jí zvětšovat i vzdálenější objekty (např. školní tabuli). Ovládá se tlačítky nebo z připojeného počítače klávesami či dotykovými gesty. Zvětšení až 40× (na monitoru 15″). Lupu vám můžeme zapůjčit s notebookem nebo samostatně.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Kamerové lupy přenosné

Compact 10HD s hlasem

Compact 10 HD je přenosná kamerová lupa s dotykovou obrazovkou. Díky malé velikosti lze lupu snadno nosit s sebou a používat v terénu. Lupa je s hlasovým výstupem. Displej 10 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Traveller HD bez hlasu

Traveller HD je stolní kamerová lupa, kterou je však možné složit a přenášet. Vyznačuje se zejména širokoúhlým displejem a inovativním designem umožňujícím velmi komfortní čtení, zároveň má však lupa malé rozměry a nízkou váhu. Displej 13 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

HumanWare explore 8

HumanWare explore 8 je ruční kamerová zvětšovací lupa. Systém duálních 21 MPx kamer umožňuje skvělou čitelnost jak blízkých tak vzdálených předloh. Kamera má výklopnou opěrku pro snadné čtení dokumentů. Je plně lokalizovaná do českého jazyka. Displej 8 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

RUBY 7 HD

Přenosná kamerová lupa RUBY 7 HD má ntegrovaný čtecí stojánek, který ulehčuje čtení knih, novin či časopisů. Dále nabízí otočnou kameru, která umožňuje snímání vzdáleného obrazu – včetně režimu „zrcadlo“. Kamera má plynulé zvětšování v rozsahu 2× až 24× a displej s úhlopříčkou 7 palců, tj. 18 cm.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Kamerové lupy kapesní

Humanware explore 5

Ruční lupa vhodná pro každodenní použití. Držátka lze aretovat ve dvou polohách. V jedné slouží jako podstavec pro položení lupy přímo na čtený text, ve druhé pro pohodlné ovládání zařízení jednou rukou. Uživatel může ocenit 5 MPx HD kameru, pro skvělou čitelnost vzdálených i blízkých předloh. Displej 5 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Ruby XL HD

Kapesní kamerová lupa ve snadno přenositelném provedení. Váha necelých 300 g umožňuje vzít si RUBY XL HD kamkoli s sebou. LCD displej zobrazuje i ty nejjemnější detaily, které můžete až 14 krát zvětšit – knihy, fotografie, noviny, etikety a další. Vybrat můžete z 20 vysoce kontrastních barevných režimů, aby byl text snadno čitelný a příjemný pro oči. Zvládne 3 hodiny nepřetržitého použití. Displej 5 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Compact 5HD

Compact 5 HD je přenosná kamerová lupa s vysokým rozlišením a velkým rozsahem zvětšení. Díky nízké hmotnosti a dobíjitelné baterii lze lupu snadno nosit s sebou a používat v terénu. Displej 5 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Envision brýle 

Envision brýle (Envision Glasses) jsou elektronická pomůcka postavená na základě Google Glass, která pracuje s aplikací Envision AI pro chytré telefony dostupnou pro iOs i Android. Dokáže okamžitě přečíst tištěný i rukou psaný text, skenovat text a číst jej v dávkách, popsat scénu, rozpoznat objekt i osobu, najít objekt, rozpoznat bankovky, číst QR kódy označené předměty, rozpoznávat světlo a barvy či vyvolat tzv. spojence. Uživatel má k dispozici interaktivní tutoriál, který instruuje a motivuje uživatele k nácviku gest a ovládání brýlí. Výpůjčka brýlí je možná na 14 dnů. 
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Recence:

OrCam MyEye 2.0

Kamera OrCam MyEye 2.0 dokáže okamžitě přečíst jakýkoliv tištěný nebo digitální text (noviny, knihy, menu v restauraci, značky, obaly výrobků, obrazovky počítačů nebo telefonů). V reálném čase rozpoznává obličeje, identifikuje výrobky, bankovky, kreditní karty a další. Dokáže také rozpoznat jednoduchá gesta rukou. Vhodná je zejména pro slabozraké uživatele.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

OrCam Read

OrCam Read je novým zařízením od firmy OrCam, určeným primárně pro lehce až středně slabozraké uživatele. Je vhodné také pro všechny, kdo trpí poruchou čtení nebo například zrakovou únavou. V kompaktním a snadno přenosném těle o velikosti müsli tyčinky, nabízí pokročilé rozpoznání obrazu. Přečte libovolný tištěný i digitální text. Při správném používání zvládne přečíst i text z obrazovky počítače, displeje hodinek či telefonu. Pomůcka je opatřena laserovým naváděním, které usnadní zaměření pomůcky na čtený text. Pomůcka se ovládá čtyřmi hmatnými tlačítky.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Telefony a tablety

BlindShell Classic 

BlindShell Classic je nejdostupnější mobilní telefon pro zrakově postižené a nevidomé! S fyzickou klávesnicí a více než 30 aplikacemi a funkcemi chytrého telefonu, které jsou integrované do telefonu, který je jednoduchý a uživatelsky příjemný.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

BlindShell Classic LITE

BlindShell Classic LITE je mobilní telefon, který má ty nejdůležitější funkce modelu BlindShell Classic, které pomáhají uživatelům zůstat v kontaktu s rodinou a přáteli a jeho používání je ještě snadnější. Mezi tyto funkce patří Volání, SMS zprávy, rychlé vytáčení, SOS tlačítko nebo třeba kalendář.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

BlindShell Classic 2

Nová generace telefonu BlindShell Classic nabízí unikátní hardware, hmatná tlačítka, ovládání hlasem a velmi hlasitý, kvalitní reproduktor. Nově s aplikací WhatsApp, BlindShell katalogem, který nabízí mnoho volitelných aplikací, internetovým prohlížečem a asistivními pomůckami jako je například odečítač obrazovky a NFC označování objektů. 

Balení obsahuje: mobilní telefon, baterie, nabíjecí USB-C kabel, nabíjecí kolébka, nabíječka, poutko na telefon, 3 ks NFC samolepek, sluchátka
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

iPhone 12 Pro 128GB

Chytrý mobilní telefon s operačním systémem iOS 14.6 od společnosti Apple je výborně zpřístupněný pro uživatele s těžkým zrakovým postižením. iPhone můžete využívat nejen pro běžné telefonování či psaní textových zpráv, ale bez problému lze využívat pokročilé funkce, jako je psaní emailů, používání navigace, fotografování. Úhlopříčka displeje je 6,1 palců, rozlišení přední i zadní kamery je 12 Mpx.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

iPhone SE 2020 64GB

Chytrý mobilní telefon s operačním systémem iOS 14.6 od společnosti Apple je výborně zpřístupněný pro uživatele s těžkým zrakovým postižením. iPhone můžete využívat nejen pro běžné telefonování či psaní textových zpráv, ale bez problémů lze využívat pokročilé funkce, jako je psaní emailů, používání navigace, fotografování. Úhlopříčka displeje je 4,7 palců, rozlišení přední kamery je 7Mpx, rozlišení zadní kamery je 12 Mpx.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

iPad 10.2 128GB WiFi

iPad má velice snadné ovládání a je všestranný. Má výkonný čip A12 Bionic, podporuje Apple Pencil i Smart Keyboard a běží na něm iPadOS 14.6.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

iPad 2 Air Wi-Fi + Cellular

Jde o starší model iPadu s displejem 9,7 palců. Běží na něm ale nejnovější iOS 14.6. Můžete ho připojit na WiFi nebo vložit nano SIM pro využití datového tarifu. Má tlačítko plochy s integrovaným snímačem Touch ID.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Software pro Apple iPad:

Aplikace z rodiny EDA PLAY: EDA PLAY TOBY, EDA PLAY PAULI, EDA PLAY ELIS, EDA PLAY TOM

Zařízení Apple půjčujeme ve dvouch variantách nastavení:

  1. iPhony a iPady zapůjčujeme ve výchozím nastavení bez Apple ID a uživatel si může na zařízení nastavit vlastní Apple ID a další své údaje. Důležité!!! Před vrácením musí klient vrátit zařízení do původního stavu, tzn. odstranit vlastní údaje a Apple ID. Pokud tak neučiní a vrátí zařízení s vlastním Apple ID, znemožní nám tak pomůcku půjčit dalšímu zájemci.
  2. iPhony a iPady zapůjčujeme s naším Apple ID i dalším nastavením půjčovny a vybranými aplikacemi pro zrakově postižené.

Telefon Huawei Y6s s odečítačem TalkBack

Chytrý dotykový telefon s operačním systémem Android 9 Pie od společnosti Huawei je zpřístupněný pro uživatele s těžkým zrakovým postižením prostřednictvím odečítače TalkBack. Telefon můžete využívat nejen pro běžné telefonování či psaní textových zpráv, ale bez problému lze využívat pokročilé funkce, jako je psaní emailů, fotografování a další. Úhlopříčka displeje je 6,1 palců, rozlišení hlavního objektivu je 13 MPx a přední kamery 8 MPx, RAM 3 GB, velikost interní paměti 32 GB s možností rozšíření microSD kartou až na 512 GB nebo použít díky hybridnímu slotu jako DualSIM.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Telefon Huawei Y6s s aplikací Corvus Effective

Chytrý dotykový telefon s operačním systémem Android 9 Pie od společnosti Huawei je zpřístupněný pro uživatele s těžkým zrakovým postižením prostřednictvím aplikace Corvus. Telefon můžete využívat nejen pro běžné telefonování či psaní textových zpráv, ale i pro ovládání běžných android aplikací. Úhlopříčka displeje je 6,1 palců, rozlišení hlavního objektivu je 13 MPx a přední kamery 8 MPx, RAM 3 GB, velikost interní paměti 32 GB s možností rozšíření microSD kartou až na 512 GB nebo použít díky hybridnímu slotu jako DualSIM.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Tablet Samsung Galaxy Tab S6 Lite LTE

Tablet má velkou obrazovku a dva reproduktory. Kapacita úložiště tabletu je 64 GB, běží na Android 11 a vydrží až 12 hodin provozu. Magneticky je k němu uchyceno pero S Pen, se kterým je možné zapisovat poznámky nebo kreslit. Displej 10,4 palců (1 palec = 2,54 cm).
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Software:

Aplikace z rodiny EDA PLAY: EDA PLAY TOBY, EDA PLAY TOM

Notebooky

Notebook Lenovo

Notebook Lenovo s numerickým blokem může být vybaven odečítačem obrazovky nebo zvětšovacím programem. Displej 15,6 palců (1 palec = 2,54 cm).

Parametry:

  • Procesor Intel Core I7 nebo AMD Ryzen 7 5700U
  • Disk SSD 512 GB
  • Operační paměť 16 GB
  • Porty: 1x USB-C, 1x USB 3.2, 1x USB 2.0,  1x HDMI, 1x RJ45, 1x 3.5 Jack

Software:

  • Operační systém Win 10 Pro nebo Win 11 Pro
  • Microsoft Office 2019 s MS Outlookem nebo Microsoft 365 (aplikace Office včetně MS Outlooku)
  • AbbyyFineReader 15
  • Odečítač JAWS, NVDA a zvětšovací program ZoomText

Volitelné příslušenství:

A4 skener Epson Perfection V19, brašna na NB, USB hub pro rozšíření USB portů, externí USB klávesnice, externí USB myš
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Notebook Lenovo

Notebook Lenovo ThinkPad se základním SW vybavením vhodný pro výuku psaní všema deseti a seznámení s programem NVDA.

Software:

  • Operační systém Win 10 Pro
  • Microsoft Office 365 (aplikace Office včetně MS Outlooku)
  • Odečítač NVDA

Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

MacBook Air

MacBook - Apple M2 (8jádrový) s úhlopříčkou 15,3", rozlišení 2880 × 1864 px, operační paměť RAM 8GB, úložiště SSD 256GB, webkamera, USB-C, čtečka otisků prstů, WiFi 6, hmotnost 1,51 kg, operační systém macOS.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Kompenzační pomůcky

Dot Pad 320

Čtěte také

Dot Pad 320 je hmatový grafický informační displej, který dokáže současně zobrazovat Braillovo písmo a hmatovou grafiku. Lze jej připojit k funkci čtečky obrazovky VoiceOver společnosti Apple a zobrazovat obrázky, fotografie a ikony jako hmatové informace v reálném čase. Zařízení dostupná pro připojení pomocí zařízení VoiceOver: iPhony a iPady s iOS verze 15.2 a vyšší, MacBooky s MacOs verze 13.3 a vyšší. Kromě toho lze Dot Pad 320 připojit ke specifickým aplikacím vyvinutým pomocí Dot Pad SDK, který vydala společnost Dot, a zobrazovat tak Barillovo písmo a hmatovou grafiku. 
Pomůcku si mohou vypůjčit pouze odborná vzdělávací pracoviště pro osoby se zrakovým postižením. Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

ClearReader bez baterie

ClearReader je čtecí zařízení s hlasovým výstupem pro nevidomé. Vyznačuje se zejména velmi snadnou a rychlou obsluhou. Pod kameru vložíte tištěnou předlohu, stisknete tlačítko a za pár okamžiků Vám hlas předčítá text z předlohy. Jedná se o provedení bez baterie, které je možné používat jen v blízkosti el. sítě.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Braillský zápisník Orbit Reader 20

Braillský zápisník Orbit Reader 20 je primárně určený ke čtení digitálních textů v bodovém písmu. V malém kapesním zařízení můžete mít stále s sebou stovky až tisíce knih, časopisů či učebnic, a číst je kdykoliv kdekoliv na komfortním 20znakovém hmatovém displeji. Prostřednictvím braillské klávesnice, umístěné na horní straně zápisníku, je navíc možné v jednoduchém editoru texty upravovat či zapisovat své vlastní.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Záznamník Eltrinex A1 mlutifunkční

Speciální akustický přístroj určený pro nevidomé uživatele, obsahuje široké spektrum funkcí jako je diktafon, přehrávač hudby, předčítání textu a také připojení na wifi síť, což umožňuje tomuto zařízení přehrávat internetová rádia a podcasty.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Diktafon Eltrinex V12 Pro

Digitální diktafon se špičkovou kvalitou záznamu a nadstandardní výbavou. Paměť 12 GB, maximální délka záznamu 6993 hodin, vícesměrové mikrofony, grafický podsvícený displej a hlasový průvodce v češtině.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

MP3 přehrávač Sonic na USB

Jednoduchý a skladný přehrávač flash disků s velmi intuitivním ovládáním. Lze na něm přehrávat audioknihy či hudbu přímo z flash disku. Má čtyři velká žlutá ovládací tlačítka a mimořádně velký ovladač hlasitosti, který slouží zároveň k zapnutí i vypnutí přehrávače. Dobíjí se přes adaptér, který je součástí balení. Je možné poslouchat nahlas nebo připojit sluchátka. 
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Rozpoznávač barev - Colorino

Jednoduchý indikátor barev a světla. Ovládá se dvěma tlačítky. Lze nastavit 3 stupně hlasitosti. Napájen je 2 tužkovými bateriemi. Rozpozná více než 100 barevných odstínů. Intenzitu světla oznamuje v 10.000 různých tónech.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Náramek Sunu Band

Náramek Sunu Band mohou využívat zrakově postižení při prostorové orientaci a samostatném pohybu. Náramek svým vzhledem připomíná chytré hodinky. Je schopen upozornit toho, kdo náramek nosí, na překážky v okolí – a to echolokací a vibracemi. Umí také vyhledat telefon, když jej odložíte a nevíte kde. Dále umí připomenout událost, nastavit budík či sdělit aktuální čas. Též dovede prostřednictvím Google Map a chytrého mobilního telefonu, ulehčit navigaci ve známém, ale i neznámém prostředí. Náramek je vhodné používat jako doplněk k orientační bílé holi. 
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Apple Watch Nike

Chytré hodinky od Applu, které je možné spárovat s iPhonem a zobrazovat důležité notifikace, aniž byste museli vytahovat telefon z kapsy.  Edice Nike má kromě rychlejší Wi-Fi i Bluetooth, jsou vybaveny G-senzorem, gyroskopickým senzorem, kontinuálním měřením srdečního tepu, barometrem či detekcí pádu.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Pichtův psací stroj obouruční

Mechanický 6-bodový psací stroj pro nevidomé, 40 znaků na řádku, nastavitelné okraje, zvonek 5 znaků před koncem řádky, integrovaný držák dymopásky, precizní posuv papíru umožňuje přesné opakované zasunutí listu při korekcích.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Pichtův psací stroj pravoruční

Mechanický 6-bodový psací stroj pro nevidomé, 34 znaků na řádku, nastavitelné okraje, zvonek 5 znaků před koncem řádky, integrovaný držák dymopásky, precizní posuv papíru umožňuje přesné opakované zasunutí listu při korekcích.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Světelný box s doplňky

Robustní světelný panel s odnímatelným akrylovým boxem pro hru s pískem či vodou. Na boční straně najdete velká tlačítka pro změnu barvy osvětlení. Pomůcka je ideálním doplňkem pro ranou péči a další organizace, které pracují s dětmi se zrakovým a kombinovaným postižením. Světelný panel rádi zapůjčíme i do rodiny, která se věnuje rozvoji zrakových funkcí, jako je vizuální sledování, koordinace oko-ruka či rozlišování barev, u syna či dcery. Velká barevná tlačítka snadno stlačí i malé děti a klienti s těžkým postižením. Tento box tedy dětem s těžkým postižením rovněž pomůže pochopit princip příčiny a následku, umožní jim rozvíjet motoriku a samostatnost, a zároveň poslouží jako motivace či odměna. K boxu vám rádi zapůjčíme také doplňky: akrylová písmena a číslice, prostorové tvary, geometrické tvary či hravé gelové tvary.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Sada filtrových brýlí

Sada čtyř filtrových brýlí od firmy Eschenbach obsahuje čtyři kusy brýlí v různých odstínech, které mohou zvýraznit kontrast a zároveň prokreslit detaily. Zapůjčení celé sady vám umožní vyzkoušet, který odstín vám nejvíce vyhovuje v různých světelných podmínkách. Výrobce zdůrazňuje tyto vlastnosti brýlí: blokování dopadajícího světla shora, všestranná ochrana očí před škodlivými vlivy, slunečními paprsky a proti nepříjemnému oslnění, zlepšené kontrastní vidění, vhodné pro dlouhé pobyty venku, zimní sporty, vhodné pro oči citlivé na oslnění, pro onemocnění sítnice a po operacích šedého zákalu.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Sada simulačních brýlí

Simulační brýle mohou poskytnout představu, co může zrakově postižený vidět. Sada obsahuje 10 kusů brýlí.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Rýsovací sada

Kreslící prkno je určené především pro nevidomé. Je osazeno gumovou podložkou a v soupravě je i 25 ks kreslících folií. Součástí je T-pravítko, pravítko trojúhelník a úhloměr. Rozměr je 32 x 26 cm.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Dálkový ovladač VPN

Vysílač VPN je určen jako pomůcka pro nevidomé a slabozraké. Tímto vysílačem v plastové krabičce se šesti tlačítky je možné vyslat povely pro dálkové ovládání akustických orientačních a informačních zařízení.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Sportovní a volnočasové vybavení

Tandemové kolo Duratec / Big Bang D9 (vel. M, L)

Big Bang D9 je trekingový tandem určený pro cykloturistiku či expediční cesty ve dvou. Velmi často je pomocníkem rodičů se zrakově postiženým dítětem. Právě u trekingových tandemů nejčastěji hledáme kompromisy, neboť se mnohdy potkají postavy nesourodé a rozměrově odlišné. Např. Rodič jako pilot a vzadu dítě menší postavy. Nebo např. pilotem je žena, která má nevidomého muže vyšší postavy. Konstrukčně je rám sestaven z hliníkové slitiny a trubek velkých průměrů, jež vykazují vysokou tuhost, což je rozhodujícím parametrem ovlivňujícím jeho řiditelnost a ovladatelnost. Vidlice Duratec, řazení Shimano DEORE, brzdy Shimano SLX M7100.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč
Od 1. 8. do 30. 9. 2023 je výpůjčka tandemového kola zdarma.

Cyklopřívěs Weehoo i-Go Turbo

Tento dětský cyklopřívěs umožňuje bezpečnou a příjemnou přepravu dětí, které odrostly z klasického dětského vozíku a nejsou schopny ještě samy bezpečně ovládat dětské kolo a absolvovat s ním delší trasy. Díky pedálům ale může malý společník pomoci při zdolávání kopců a stává se tak aktivním účastníkem výletu. Přívěs se připojuje k jízdnímu kolu pomocí závěsu nasunutém na sedlové trubce. 
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Štěrba závěsné dětské kolo 20"

Jedná se o 20" dětské kolo bez přední vidlice a kola, jehož speciální rám je pomocí upínacího kloubového mechanismu spojen s klasickým jízdním kolem vodiče. Toto uspořádání přináší pro dítě i doprovod řadu výhod. Toto řešení je ideální pro dítě ve věku 4 až 8 let, které je již těžké na dětskou sedačku, ale nemá dostatek zkušeností, aby mohlo se svým doprovodem absolvovat vyjížďku na vlastním kole. Tandem čili dvoukolo je často vyhledáváno pro sportovní vyžití dětí se zrakovým postiženími, toto závěsné kolo může být snadněji ovladatelnou, ekonomičtější a univerzálnější alternativou pro tyto zájemce. 
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 400 Kč

Tréninková vysílačka (jezdec a vodič)

Tréninková vysílačka značky WHIS Original Wireless s bezdrátovým přijímačem pro jezdce (pouze poslech). Inovovaný model bez nutnosti otravného kabelu pro jezdce. Výdrž na baterii až 8h. Dosah až 200m. S technologií ochrany soukromí, které umožňuje zcela soukromé připojení. Přijímač obsahuje vyjímatelnou baterii a funguje zcela samostatně, stačí jen zapnout. Mikro USB port pro nabíjení. Velikost: 7,5 x 5 x 2cm.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Pupa koumá svět

Pupa koumá svět je interaktivní vzdělávací pomůcka. Sada obsahuje čtyři knihy, papírového panáčka, který se jmenuje Pupa a je průvodcem dětí, obrázkové karty, reálné předměty představující nábytek dětského pokoje, papírový pokoj, manuál pro rodiče a černý list k práci s knihami. Pomůcka je určena pro rodiny s dětmi raného věku (od 3 do 7 let) se zrakovým postižením, s poruchou autistického spektra, neurologickým postižením, mentálním a pohybovým postižením. Při tvorbě pomůcky tvůrci propojili poznatky z oblasti práce s dětmi se zrakovými potížemi a práce s dětmi v oblasti autistického spektra a jiných komunikačních potíží. Zaměřili se na témata, která jsou společná a velmi důležitá pro vývoj všech dětí, ale zároveň respektují jejich vzdělávací potřeby. Pro nevidomé děti tato pomůcka vhodná není, protože tato skupina dětí má specifické vzdělávací potřeby, které Pupa naplňuje jen z malé části.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: zdarma

Labyront - česká, ručně vyráběná hra nejen pro nevidomé

Hra poslouží díky svému provedení a vlastnostem nejen k zábavě, ale rozvijí také různé vlastnosti a schopnosti – paměť, prostorovou orientaci, hmat, fantazii či představivost. Hrát ji mohou mladí i ti starší, zkušenější hráči i úplní začátečníci. Celá hra je haptická, tedy ve 3D a lze ji hrát po hmatu. Hrací plán je magnetický, takže na ní hrací kameny pěkně drží.
Video o hře je zde. Zvuková pravidla si poslechněte zde.
Jednorázový poplatek za výpůjčku: 200 Kč

Hmaták

Hmaták, nebo-li hmatový leták. Jedná se o občasník, který obsahuje desky, list s hmatovou grafikou a list s popisem v Brailleově písmu. Hmaták chce odpovídající formou přiblížit všechny oblasti lidské činnosti, od biologii až po haptické mapy. Hmaták není určen pouze čtenářům z řad zrakově postižených. Je pro všechny, kteří se tyflopedii věnují. Může obohatit nabídku tyflografiky ve speciálních školách, speciálně pedagogických centrech, poradenských centrech univerzit i neziskových organizacích. V půjčovně máme všechna aktuální vydání Hmatáku. Výpůjčka je zdarma.

Deskové hry

Dále můžeme bezplatně zapůjčit tyto deskové hry: hmatové domino, hmatové piškvorky, Člověče, nezlob se!