Děkujeme všem spolucestujícím, kteří s námi projeli rok 2021 jako na horské dráze

23. prosinec 2021

To byla jízda! Další rok jako na horské dráze je za námi a my chceme srdečně poděkovat, že jste v tom jeli s námi. Ať už jste běhali ve dne v noci, pili nejčernější kávu, vychutnali si pěvecká vystoupení na benefičním koncertu nebo nás podpořili během vánoční sbírky. Děkujeme, že jste na pomoc těžce zrakově postiženým mysleli i v této době. Jak se nám díky vaší přízni vedlo?

„S velkým respektem a úsměvem na tváři rekapitulujeme poslední rok. S respektem proto, že nám poslední doba ukázala, jak je vše, co žijeme, křehké – zdraví, vztahy, postoje. Víme, jak obtížné je někdy nabrat sílu a nadšení k aktivitám mimo vlastní rodinu, zaměstnání či místní komunitu, jak obtížné je někdy vnímat potřeby své i druhých naráz.  A s úsměvem na tváři proto, že je stále většina z nás, která si té křehkosti je vědoma a pečuje o zdraví, vztahy i své hodnoty a postoje. I přes složitou dobu si nenechme namluvit, že Česko je rozdělené a potěšme se tím hřejivým pocitem, že jsme společně udělali mnohé pro druhé,“ hodnotí letošní rok ředitelka Gabriela Drastichová. Organizacím jsme v roce 2021 pomohli celkovou částkou 20 753 627 korun, jednotlivcům jsme přispěli 5 180 767 korun.

Novinkou letošního roku bylo vybudování Půjčovny kompenzačních pomůcek. Ta v tomto roce umožnila už 80 klientům vyzkoušet si pomůcku nebo si ji na krátkou i delší dobu zapůjčit do domácnosti, do školy či zaměstnání.

Poslední dva roky se spousta služeb přesunula do virtuálního prostředí, a tak jsme tento krok učinili již počátkem loňského roku i my. A máme radost, že jste si na Světlušky v online světe zvykli a svítili nám i tady. Pomyslné dveře v našem světluščím eshopu se netrhnou, letos jste si oblíbili zejména brože, čelenky a v závěru roku se na žebříček favoritů vyšplhal kalendář. V rámci online světa jsme se věnovali ještě jednomu projektu – druhé sérii Podcastu POTMĚ s podtitulem Naostro. Ten letos přivítal celkem dvanáct dvojic, v křesle moderátora jste mohli slyšet třeba Martinu Viktorii Kopeckou, Radkina Honzáka, Lukáše Langmajera nebo Noru Fridrichovou. Děkujeme, že s námi společně hledáte nové cesty, jak pomáhat nevidomým i přes překážky v osobním setkávání.

Jak víte, s Nočními běhy pro Světlušku jsme letos slavili 10. narozeniny. K narozeninám jste nám nadělili krásná čísla. Celkem s námi potemnělá města rozsvítilo 5 283 běžců, čím se pro zrakově hendikepované podařilo získat výtěžek bezmála 2,1 milionu korun. Běhat jsme ale začali už v létě. Do Letní výzvy pro Světlušku jsme po roce prosezeném na gauči lákali zejména děti, příměstské a letní tábory a větší skupiny lidí. Celkem 1 122 sportovních nadšenců vyběhalo, vyskákalo a vycvičilo na pomoc těžce zrakově postiženým úžasných 295 800 korunKdyž tedy sečteme vše dohromady, pro dobrou věc jsme letos rozpohybovali celkem 6 405 dobrých duší, díky kterým putuje do sbírky Světluška téměř 2,4 milionu korun.

Noční běh pro Světlušku v Praze

Kavárna POTMĚ letos otevřela hostům po roční pauze v Praze a Olomouci. V obou městech kotvila během září a října v rámci větších festivalů, a sice v Praze na festivalu Svět knihy, v Olomouci v rámci Prix Bohemia Radio. Světlušku jste posezením v zatemněném prostoru v letošním roce podpořili částkou 216 885 korun. V obou městech si s námi kávu vypilo celkem 1 038 hostů. V Kavárně POTMĚ letos pracovalo na pozicích barman, číšník, hostes a průvodce celkem 15 těžce zrakově postižených. Děkujeme všem milovníkům kávy i netradičních zážitků za návštěvu.

Koncert Světlo pro Světlušku se uskutečnil v sobotu 23. října v Pražské křižovatce. A díky srdečným moderátorům, špičkovým výkonům známých umělců, hudebníků z řad nevidomých, kvintetu i světluščímu dětskému sboru hrdě dostál letošnímu mottu „To bude jízda“. O tom nás přesvědčil mimořádný zájem diváků. V průběhu večera se totiž pomocí dárcovských SMS, darů do call centra, příspěvkům na darujme.cz i QR platbám podařilo vybrat přes 5,5 milionů korun, nejvíce za celou historii koncertů.  Děkujeme všem divákům i posluchačům za obrovský zájem.

Koncert Světlo pro Světlušku 2021

Téměř třem tisícům dobrovolníků, kteří letos v září vyrazili během Sbírkových dnů Světlušky do ulic, se podařilo vybrat přesně 3 256 618 korun. Letos se uskutečnila zářijová celonárodní sbírka pro Světlušku naposledy, světluščí dobrovolníky ale budete vídat v ulicích dál v rámci menších i větších benefičních akcí. Děkujeme zapojeným dobrovolníkům a každému, kdo se na ulici zastavil a přispěl do naší světluščí kasičky.

Dá se říci, že Světlušce také letos narostla spousta pomocných rukou. Dobrovolníci totiž čím dál více z vlastní iniciativy pořádají doprovodné benefiční aktivity na pomoc nevidomým a slabozrakým. Celkem ze všech malých, avšak neméně důležitých aktivit na pomoc Světlušce putuje v roce 2021 téměř 350 000 korun.

A to nejlepší na konec! Rekordních 20 milionů korun činí výtěžek Vánoční sbírky pro Světlušku, která proběhla ve všech prodejnách Kaufland. Tuto částku darují společně zákazníci a obchodní řetězec. Děkujeme zákazníkům, že na Světlušku nezapomínali ani v předvánočním čase a zaměstnancům společnosti Kaufland za mimořádné nasazení a nadšení, kterým docílili fantastického příspěvku nevidomým a slabozrakým.

Poslední srdečné a obrovské díky v tomto roce.

Vaše Světlušky
 

 

 

 

 

 

Spustit audio