„Vzhůru nahoru!“ Světlušky chystají tradiční benefiční koncert Světlo pro Světlušku

19. září 2022

Letos, jako každoročně, bude vyvrcholením světluščích projektů a poděkováním všem partnerům, dárcům a dobrovolníkům benefiční večer Světlo pro Světlušku. Ten bude letos vysílán 15. 10. na Mezinárodní den bílé hole, a to ze zbrusu nového místa – ze Staré čističky odpadních vod v Bubenči. 

Nová lokalita inspirovala také ke vzniku letošního silného motta „Vzhůru nahoru“.  „Vzhůru nahoru! To je oč tu běží a ve Světlušce už bezmála 20 let. Vytkli jsme si za cíl, že budeme průvodci a podporovateli těch, kteří mají v důsledku zrakového postižení zhoršené startovací podmínky jako děti mezi vrstevníky, jako studenti při vzdělávání, jako mladí dospělí při hledání zaměstnání, jako starší při péči o své rodiny a ve stáří pak při snaze o důstojný život. A letošním koncertem si znovu připomínáme, že jsme tady pro všechny, kteří na svět hledí jiným zrakem, abychom je doprovázeli vzhůru nahoru,“ přibližuje letošní motto ředitelka Světlušky Gabriela Drastichová.

Účastníci a diváci se mohou těšit na duety hudebníků se zrakovým postižením spolu se známými zpěváky a také na medailonky s konkrétními příběhy těch, kterým Světluška pomáhá.

Pozvání Světlušky letos přijali Jiří Korn, Dasha, Janek Ledecký, Vlasta Redl, Nikita Machytková, Michal Horák a Ondřej Havlík alias En.dru. Všechny písně zazní v duetech s nevidomými zpěváky a za doprovodu smyčcového kvintetu Unique Orchestra a Světluščího sboru, složeného z Kühnova dětského sboru a dětí ze Školy J. Ježka a ZŠ pro žáky s poruchami zraku na nám. Míru v Praze.

Součástí večera budou také předtočené medailonky, ve kterých Světluška představí například 10letou Mariannku, které přispěla na hiporehabilitační pobyt či sportovce a maséra Andriye, kterému pomohla vybavit jeho masérnu a podporuje ho i v jeho sportovních aktivitách.

Speciálně k Mezinárodnímu dni bílé hole, který letos připadá na datum konání koncertu, vznikl medailonek o tom, co pro lidi se zrakovým postižením tato pomůcka znamená. Průvodci večera budou Veronika Khek Kubařová a Karel Kovář alias Kovy. „Pojďme společně nahlídnout na bílou hůl jako na symbol svobody a bezpečnosti. Nelitujme lidi s bílou holí, neupírejme na ně zrak jen proto, že mají bílou hůl. Naučit se správně používat bílou hůl je spousta práce, použít poprvé v životě bílou hůl na veřejnosti obnáší sakra velkou odvahu a sebevědomí. Na nás je, abychom za bílou holí vždy viděli člověka a nikoli jen jeho hendikep a byli pozorní k žádosti o pomoc a připraveni pomoct, když jsme požádáni,“ doplňuje Drastichová.

Během koncertu mohou lidé podpořit Světlušku odesláním dárcovské SMS, prostřednictvím call centra přislíbit finanční dar na pomoc nevidomým či přispět on-line přes Darujme.cz. Koncert vysílá živě ČT1 a ČRo Radiožurnál.

Vstupenky na přímý přenos lze zakoupit zde. Vstup do sálu je otevřen od 20:00 do 21:00.

Spustit audio