V ZÁŘÍ SVĚTLUŠKY ZÁŘÍ

20. srpen 2014

Stalo se tradicí, že se každý rok na začátku září rozletí Světlušky do všech koutů České republiky, aby rozzářily ulice českých a moravských měst. Letos tomu nebude jinak.

8.-12. září 2014 se uskuteční 12. ročník celonárodní charitativní sbírky V ZÁŘÍ SVĚTLUŠKY ZÁŘÍ, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu.

Prodejní sbírka 2013
Od 9. do 11. září loňského roku jste mohli ve více než 300 městech potkat na 6 000 dobrovolníků v kostýmu broučka. Kolemjdoucím nabízeli náramek se svítícím nápisem, tykadla nebo placku s nápisem "Svítíš?". Nově jste si také mohli zakoupit sbírkové předměty v mateřských školách, kde se prodávaly navíc magnetky, a v knihovnách, kde bylo možné zakoupit záložku nebo pravítko s pohyblivým obrázkem Světlušky.

Do sbírky se zapojily známé osobnosti, které prodávaly v Praze na Andělu. Světlušku přišli podpořit Jolana Voldánová, Dana Batulková, Richard Nedvěd, Petr Vágner, Barbora Hrzánová a Radek Holub, Lucie Výborná s dcerou Vanessou a Martina Kociánová.

Lidé, kteří si některý z předmětů zakoupili, přispěli na pomoc nevidomým dětem i dospělým z celé ČR.

Během září se také konaly různé doprovodné akce, jako např. Den pro Světlušku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Centrum volného času uspořádalo "Benefici pro Světlušku". Součástí celodenního programu byla improvizovaná kavárna ve tmě, vystoupení taneční skupiny, autorské čtení a večer vyvrcholil klavírním koncertem nevidomého klavíristy Petra Bazaly. V průběhu benefice se prodávaly sbírkové předměty a celý výtěžek byl věnován do zářijové sbírky v ZÁŘÍ SVĚTLUŠKY ZÁŘÍ.

Sbírka pro Světlušku, září 2012

A kam peníze ze sbírky Světluška jdou?
Třeba na speciální pomůcky, které "mluví" nebo mají hmatový displej, na vodící psy nebo na osobní asistenty, díky nimž můžou nevidící děti chodit do běžných škol a senioři nemusí žít v ústavu. Projekt také podporuje nadané studenty v rozvoji talentu, tvořivých schopností a studiu. Světluška zkrátka pomáhá lidem, kteří nevidí nebo vidí velmi špatně, na jejich cestě k samostatnosti.

V loňském roce se nám do lucerniček podařilo nasbírat 5 006 385 Kč! Všem Světluškám srdečně děkujeme!

Kromě září se můžete se Světluškou potkat při různých pouličních doprovodných akcích a v některých velkých obchodních centrech až do konce roku. Ke Světlušce se připojují další školy a DDM a SVČ, organizace i jednotliví příznivci. Přibývají další a další města, ve kterých se Světluška svítí. Pokud jste ji ještě nepotkali, je možné, že právě ve vašem městě dobrovolníky nemáme. Pomozte nám, aby příště "doletěla" až k vám. Ozvěte se nám: linda.vankova@rozhlas.cz, tel: 221 551 215.


Napsali nám:

"Je to strašně jednoduché. My jen svojí účastí podpoříme něco, co ale zas tak jednoduché není. Vymyslet, zorganizovat a uskutečnit něco, co pomůže tolika lidem, kterým nebylo dáno to, co my pokládáme za samozřejmou součást našeho každého nového dne - a to se ráno probudit, otevřít oči a uvidět, nač pohlédneme. Třeba hrnec, taková krása, nad kterou se už zas tak nepozastavuju. Teď ale jo, zastavím se, zavřu oči a budu rád, že můžu být, díky Světlušce, u toho. Tak děkuju, Světluško."
Pavel Liška

Kavárnu POTMĚ 2014 slavnostně otevřeli Bára Poláková a Pavel Liška

"Světlušku podporujeme ze zcela zištných důvodů. Jelikož nás smysly, zrak nejvíce, klamou celý život, tak doufáme, že až se v tom vizuálním světě ztratíme, hodní lidé ze Světlušky nás odvedou zase domů."
Bára Hrzánová a Radek Holub

"Přeji Světlušce hodně laskavých a přejících lidí, kteří neváhají pomoci. Ať se daří!"
Jolana Voldánová

Spustit audio