Ondra Zmeškal pokořil jako první nevidomý cyklista Tour de France

1. červenec 2021

Tour de France pokořena! Ondřej Zmeškal jako první nevidomý cyklista v historii zvládl kompletní trasu nejslavnějšího cyklistického závodu světa. Ujel téměř 3 500 km, a to po boku svého vodiče. Hlavním motivem, proč se na cestu vydat, bylo pro Ondru pomoct těžce zrakově postiženým dětem.   Těm chtěl ukázat, že sny se dají plnit i navzdory hendikepu. Pro nevidomé a slabozraké děti také založil sbírku na darujme.cz, kde se již shromáždilo přes 100 000 korun. 

JAK JSME SLEDOVALI ONDROVU CESTU

START

Když ztratil zrak, bylo mu 20 let. Po nejtěžším roce v jeho životě to byl sport, který ho vrátil znovu do hry a on se doslova rozběhl vstříc životu. Ve sportu postupně našel nový smysl života – být živoucí inspirací pro ty, kdo měli v životě těžký start.

První úspěch se dostavil – zdolal jeden z nejtěžších maratonů světa na Velké čínské zdi. Medaili nakonec vydražil ve prospěch těžce nemocného chlapce. Pak objevil triatlon a začal se umisťovat na předních příčkách mezi zdravými závodníky na těch nejextrémnějších závodech.

Rozhodl se přeběhnout Českou republiku, aby podobně jako nyní, v charitativní sbírce, vybral finanční prostředky na nákup sportovního vybavení pro nevidomé děti.

Na Tour de France, které bude probíhat od 26. června do 18. července 2021 ho čeká neuvěřitelných 3 383 kilometrů. Zdolávat je bude na speciálním tandemovém kole společně s věrným trasérem Markem Peterkou.

My všichni můžeme být u toho. Díky GPS sledování na mapě je totiž možné monitorovat jejich pohyb. Z celé akce vznikne filmový dokument pod taktovkou kameramana Rostislava Málka.

Zvládne tuhle extrémní výzvu?

Rozhodně se mu bude šlapat do pedálu o dost lehčeji, když bude vědět, že jsme v tom s ním. Společně můžeme dopřát nevidomým dětem prostředky k tomu, aby si splnili své sportovní sny. Tak jako kdysi Ondra. Sbírku můžete podpořit ZDE

Ondřej Zmeškal na Tour de France

PRŮBĚH (aktualizace k 8. 7. 2021)

Po třinácti etapách mají Ondra a Marek v nohách přes 2200 km a 1200 km stále před sebou.

„Tour de France zdolávám nejen proto, abych překonal své cyklistické limity, ale hlavně abych pomohl těm, kteří topotřebují nejvíc,“ objasňuje nevidomý atlet cíl své účasti v populárním závodu.

Ondra má za sebou nejdelší trasu z celého závodu v délce 249 km. Na tandemovém kole zvládli horské etapy ve francouzských Alpách. Před pár dny pokořili Mont Ventoux (1910 m. n. m.), a to dokonce dvakrát.

„Důležité je mít kolem sebe ten správný tým, který vás i v těch nejtěžších kilometrech podrží. Zásadní je i podpora partnerů, bez kterých by se tento projekt nemohl uskutečnit. A jsem vděčný za fanoušky, kteří nadšeně sledují každé naše šlápnutí,“ hodnotí nevidomý atlet dosavadní průběh závodu.

Etapa 1-3 na Tour de France
Spustit audio