Jak naučit děti se zrakovým hendikepem správné péči o ústní dutinu?

29. březen 2023

Před nedávnem jsem se Světluškou a dámami z projektu Dětský úsměv navštívili Školu Jaroslava Ježka pro těžce zrakově postižené děti. Dětský úsměv se zaměřuje na praktický nácvik správného čištění chrupu a preventivní péči o zuby dětí v mateřských a základních školách. Jaká byla zkušenost s workshopem pro nevidomé a slabozraké děti, na kterém jsme měli možnost využít produkty značky našeho partnera HERBADENT, nám za Dětský úsměv pověděla Pavlína Sochůrková.

„Uvědomily jsme si, jak nelehký úkol je zaujmout děti bez vizuálních pomůcek. Že je potřeba mnohem více s nimi komunikovat, na všem se předem domluvit, popisovat detailně situace. Používat dostatek pomůcek a nechat dětem čas, aby si vše důkladně mohly osahat. Kontrolovat, zda nám rozumí,“ popsala nám práci s dětmi s těžkým zrakovým postižením Pavlína, kterou prý práce s žáky Školy Jaroslava Ježka velmi bavila, stejně jako její kolegyně. 

Upozornila také, že samotná dentální hygiena se pro děti se zrakovým hendikepem nijak neliší a postižení nemusí znamenat žádnou překážku v péči o chrup. „Pro nás se určitě liší instruktáž. Místo obrázků používáme pomůcky. Například zubní kaz, zubní kámen, různé druhy zubů s kořeny, aby bylo možné si předměty důkladně ohmatat a představit si stav, který může v ústní dutině nastat. Správnost čištění si děti mohou zkontrolovat jazykem a čistit tak dlouho, dokud povrch není hladký,“ vysvětluje Pavlína a doplňuje: „Nebudeme si nalhávat, že čištění zubů je ta nejradostnější činnost dne. O to více musíme dětem vysvětlovat, že nedostatečná pravidelná péče o chrup může být v konečném důsledku velmi finančně nákladná, nemluvě o bolesti, kterou může způsobit. Jak výstižně říká MUDr. Hana Zallmannová, dlouhodobě zanedbávaná péče může stát tolik jako luxusní auto!“

Po návštěvě Dětského úsměvu jsme si ještě více uvědomili, jak je důležité děti motivovat ke správné technice čištění zubů. Proto se do Školy Jaroslava Ježka vypravíme opět 4. dubna a instruktáž poskytneme spolu se zástupkyněmi Dětského úsměvu dalším dětem.

Děkujeme našemu partnerovi HERBADENT, díky kterému jsme mohli v rámci workshopu použít při demonstraci denní pomůcky určené k péči o dutinu ústní.

Spustit audio