3 miliony během přímého přenosu. Světluška slaví 2. nejúspěšnější koncert ve své historii

25. říjen 2021

Koncert Světlo pro Světlušku se uskutečnil v sobotu 23. října v Pražské křižovatce. A díky srdečným moderátorům, špičkovým výkonům známých umělců, hudebníků z řad nevidomých, kvintetu i světluščímu dětskému sboru hrdě dostál letošnímu mottu „To bude jízda“. O tom svědčí i mimořádný zájem diváků. V průběhu večera se totiž pomocí dárcovských SMS, darů do call centra, příspěvkům na darujme.cz i QR platbám podařilo vybrat přes 3 miliony korun, nejvíce za posledních 16 let.

Letos se tedy Světluška dočkala 2. nejúspěšnějšího koncertu ve své historii. Děkujeme všem, kteří nás sledovali na České televizi a sociálních sítích či ladili na Českém rozhlasu a rozhodli se pomoci svítit těžce zrakově postiženým.

Samotný začátek koncertu proběhl symbolicky – moderátoři Veronika Khek Kubařové a Karel Kovář alias Kovy, přijeli do Pražské křižovatky na tandemovém kole. S diváky pak projeli celým večerem s humorem a elegancí. A jak by ne, když se na jevišti střídal jeden sympatičtější duet za druhým. Speciální poděkování za parádní výkony tak patří Ewě Farne a Blance Janečkové, Tereze Maškové a Ondrovi Krejčovi, Marku Ztracenému a Věrce Strbačkové, Davidu Krausovi a Báře Mirgové, Ondrovi Rumlovi a Mikulášovi Klenorovi a kapele Čechomor se Simonou Maierovou.

Žádné z vystoupení by ale nebylo dotaženo k naprosté dokonalosti bez našeho světluščího sboru složeného z Kűhnova dětského sboru a dětí Školy J. Ježka, ZŠ pro žáky s poruchami zraku na náměstí Míru v Praze a Gymnázia pro zrakově postižené a SOŠ pro zrakově postižené. Všechna hudební vystoupení doprovodil Unique Quartet, doprovodní muzikanti Emil Valach, Ondřej Štajnochr a na klávesy Michaela Steinsdörferová, která je také autorkou hudebních aranží k písním.

Hudební vystoupení v duetech, která mají to největší kouzlo, doplňuje nahlédnutí do života zrakově postižených v medailoncích Den SPOLU. Děkujeme Lukášovi Langmajerovi, že se nebál sednout do auta s nevidomým rekordmanem Petrem Haluškou, Martinu Krausovi za odvahu cválat na koňském hřbetu se Simonou Maierovou a Bratrům v tricku za cirkusový den strávený s Cecílií Takáčovou. A za to, jak zvládá i přes svůj zrakový hendikep a s podporou Světlušky pomáhat svým pacientům děkujeme 88letému lékaři Petru Rieselovi.

Uvědomuji si, že koncert Světlo pro Světlušku je osmdesát minut důvěry. Důvěry hudebních interpretů, kteří spojí své jméno se Světluškou, důvěry nevidomých a slabozrakých zúěváků a muzikantů, kteří vystoupí ze své komfortní zóny, a důvěry našich dárců v to, co a jak Světluška pro zrakově postižené dělá. Každá koruna, kterou nám naši dárci svěřili v průběhu večera, je pro nás velkým závazkem jejich důvěru nezklamat.
ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová

Poděkování partnerům a dodavatelům benefičního večera Světlo pro Světlušku 2021

Poděkování patří generálnímu partnerovi Světlušky, společnosti Kaufland, a také hlavnímu partnerovi Herbadent. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 21 lety založil a je jeho velkou oporou. Děkujeme také České televizi a stanici Český rozhlas  Radiožurnál za přímý přenos. Prostory Pražské křižovatky pro konání večeru poskytla Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Benefiční večer by se nemohl uskutečnit ani bez dalších partnerů, kteří poskytují Světlušce zdarma nebo za symbolické částky své služby a produkty. Za vytvoření scény děkujeme společnosti Scénografie a za ozvučení a osvětlení společnostI NE.T., instalovat techniku pomohli bedňáci ze Shameless. Přilehlé prostory poskytlo Národní divadlo a Národní památkový ústav. Za ubytování a dopravu nevidomých účinkujících a interpretů děkujeme CPI Hotels a Bolt. O catering pro účinkující  se postaraly společnosti Kaufland, Le Patio Group S, distributor značky illy, Coca-Cola HBC, restaurace & pub Na Rynku, Crocodille, Libeřské lahůdky a Bohemia Sekt. Květiny dodalo květinářství Metamorphosis. Styling účinkujících zajistila kostýmní výtvarnice Klára Klempířová, kostýmy Marks & Spencer, o líčení se svým týmem postarala Veronika Bečková, o účesy pak Missing Name Hair Salon. O to, abychom měli i respirátory ve světluščím hávu, se postarala společnost tisknisi. Za dopravní značení a zajištění úklidu po ukončení děkujeme Pražským službám. Na kampani k benefičnímu večeru se podílela vydavatelství Burda Praha, Economia, Czech News Center, agentura Wave Maker, Studio BEEP a další mediální partneři. Poděkování patří také agentuře REMEMBERSHIP_ a fotografům Khalilovi Baalbakimu a Davidu Sedleckému.

Spustit audio