Výstava Magické světlušky fotografa Radima Schreibera rozsvítí Galerii Vinohradská 12

22. listopad 2019

Fotograf Radim Schreiber, rodák z Liberce, žije už dvacet let v americké Iowě a přesně před jedenácti lety zachytil první snímek světlušky. Jejich krása ho uchvátila natolik, že je začal fotografovat profesionálně a detailněji zkoumat i po vědecké stránce. Výsledkem je kniha Firefly Experience. U příležitosti jejího vydání startuje 5. 12.  v Galerii Vinohradská 12 výstava Magické světlušky. Část výtěžku z prodeje fotografií podpoří Světlušku.

 

Záběr načasovaný na sekundy

Na počátku Radimovy tvorby byla jasná představa vycházejícího měsíce, stébla trávy a světélkující světlušky a také velká obava, že je vlastně nereálné takový snímek zachytit. Světlušky jsou totiž neustále v pohybu a v roce 2003 nebyla technika na takové úrovni, aby mohla vzniknout opravdu bezchybná fotka. Uplynulo proto dlouhých pět let, než Radim vyfotil svůj první snímek, a shodou okolností se jednalo o dvě světlušky sedící na bazalce u něho doma na zahradě. Od té doby se stal nejen jejich vášnivým fotografem (Radim je mimochodem jediným člověkem na světě, který se zabývá výhradně jejich focením), ale také “světluščím” expertem. Jak sám říká: “ Vím o nich více než běžný americký entomolog. Zároveň je pro mě moc důležité zachytit světlušky v jejich přírozeném prostředí, v originální kráse a světle. Nepoužívám blesk, abych je neoslnil a abych nezastínil jejich svit. Také nemanipuluji fotkami ve Photoshopu, nemá smysl, abych si přidával světýlka v počítači. Snažím se zachytit ten moment, který trvá jenom zlomek sekundy, občas i několik minut.”

Magické světlušky zamíří do Prahy

Radimova vášeň pro světlušky se letos zhmotnila vydáním knihy Firefly Experience v USA, v příštím roce plánuje vydání také v České republice. Kniha obsahuje více než sto fotografií světlušek a dalších svítících živočichů, fotky jsou prokládány historkami z focení a vědeckou dokumentací. Právě u příležitosti vydání knihy jsme spojili síly a rozhodli jsme se uspořádat výstavu fotografií Magické světlušky. Výstava bude zcela zdarma k vidění od 5. 12. 2019 každý čtvrtek (kromě 26.12.) do 2. 1. 2020 v Galerii Vinohradská 12. Dne 5. 12. se od 17:00 uskuteční slavnostní vernisáž pro veřejnost. Veškeré fotografie a knížky jsou na prodej přímo u autora na webových stránkách. Radim Schreiber věnuje 10 % z prodeje Světlušce na podporu těžce zrakově postižených dětí a dospělých.

Zajímavosti o světluškách:

  • světlušky blikají, aby přivábily partnera
  • světlušky občas synchronizují své blikání a někdy jich tisíce bliká nastejno
  • bioluminiscenční světlo světlušek je jediný zdroj světla, co nevydává teplo
  • populace světlušek se postupně zmenšuje, hlavně kvůli lidské aktivitě
  • většinou svítí více samci, protože mají větší svítivý orgán
  • v Iowě žije více světlušek, které blikají, v České republice žije druh, který pouze svítí
  • existuje přes 2000 druhů světlušek, mají různé barvy přes oranžovou až po svítivou zelenou
  • v Malajsii žijí světlušky až 10 cm velké

Otevírací doba & trvání:

  • slavnostní zahájení 5. prosince v 17 hodin
  • výstava potrvá do 2. ledna 2020
  • otevřeno máme každý čtvrtek od 12 do 18 hodin s výjimkou svátku 26. prosince 2019
  • dále si návštěvu můžete dohodnout prostřednictvím e-mailu galerie@rozhlas.cz
Spustit audio