Statisíce ekologických etiket, miliony letáků a brožur. Společnost SVS pomáhá Světlušce již 13 let

10. leden 2020

„Samolepící etikety jsou nenápadná, ale důležitá součást každodenního života,“ začíná vyprávění o firmě SVS její ředitel Martin Dohnal. Etikety vyrábějí už od roku 1992. Světlušku začali podporovat před 13 lety. Za tu dobu pro ni vyrobili nejen přes 220 000 ekologických samolepících etiket, ale i milión letáků a brožur. Co dělá etikety firmy SVS ekologičtější než jiné? Jak dlouho trvá, než se rozloží, a proč je jejich výroba složitější? To se dozvíte v dnešním rozhovoru.

První, co na mě vyskočí při vyhledávání SVS, jsou samolepící etikety s přídomkem ekologické. Z čeho se tedy vaše etikety vyrábí?

O ekologické etikety je poměrně velký zájem, ale velkou část klientů odradí cena, která přesahuje cenu těch standardních. Biodegradovatelné etikety, co se samy rozloží v zemi, jsou papírové etikety se speciálním lepidlem na vodní bázi.

Pod souslovím „ekologické etikety“ se spíše bavíme o materiálech, což je papír s certifikací FSC. To znamená, že zpracováváme materiály ze šetrně obhospodařovaných lesů a nezpracováváme materiál ze dřeva nejasného původu. Naproti tomu běžné plastové etikety nejsou biodegradovatelné, ale alespoň plně recyklovatelné. 

Jak dlouho trvá, než se rozloží jedna samolepící etiketa?

Biodegradovatelné etikety se rozloží v přírodě přibližně za jeden rok. FSC etiketa není rozložitelná, ale je recyklovatelná z důvodu naneseného lepidla, které se nerozloží.

Jak vás napadlo živit se výrobou etiket? O tom asi malé dítě obvykle nesní

Máte pravdu, určitě můj dětský sen nebyl stát se tiskařem. Před rokem 1990 jsem se živil ve službách a obchod mě extrémně bavil, ale mé mladé a nezkušené myšlení vyhodnotilo, že obchod je hrozně jednoduchý, protože prodat šlo v těch letech naprosto všechno. Myšlenky a ekonomické vzdělání mě hnaly prostě cokoliv vyrábět. Náhoda a absolutní nedostatek samolepících etiket v roce 1990 mě nasměrovaly do polygrafického průmyslu.

Musí mít klient hotový celý grafický návrh, nebo dokážete vyrobit samolepky od začátku do konce?

V SVS jsme schopni udělat etiketu od grafického návrhu až po distribuci, ale z 99 % nás klienti využívají jen jako výrobní závod, přeci jen vyrábíme

nejvíce pro automobilový a elektronický průmysl a pro klienty, kteří mají grafiku navrženou.

Stále platí, že obaly prodávají? Nezaměřují se dnes lidé spíše na složení a kvalitu produktů bez ohledu na vzhled výrobku?

Ano, obal pořád prodává, to platilo a platit bude i dále. Jediný rozdíl je, že dnešní kupující čtou i obsah, což je správné. Vždy nejdříve sáhnou po pěkném obalu, a pak si přečtou obsah a informace o produktu.

Zmínil jste, že býváte často v zahraničí. Spolupracujete tedy i se zahraničními klienty? Jak si vůbec vaše firma stojí, co se tuzemské a zahraniční konkurence týče?

Naše společnost z 80 % vyrábí pro zahraniční společnosti, a i když je továrna například v Čechách, tak většinou má zahraničního vlastníka. Co se týká konkurence v Evropě, ta je obrovská. Snažíme se být rychlí, operativní, se špičkovým servisem při zachování minimálních cen. Hodně nám pomáhá, že jsme střední firma rodinného typu, tudíž máme osobní přístup ke každé zakázce.

Vybavíte si nějakou zajímavou spolupráci, která pro vás byla něčím zapamatovatelná?

Jedna ze zajímavých spoluprací je například ta, že vyrábíme etikety na parfémy pro ománského sultána, kdy dodávky končí až v Muscatu v Ománu.

Kolik samolepek jste vyrobili pro Světlušku a proč právě pro ni?

Světlušku podporujeme už asi 13 let a za tento čas jsme vyrobili přibližně 220 000 samolepících etiket a asi milión letáků a brožur.

Účastníte se osobně některých světluščích akcí?

Vždy chodím na otevření Kavárny POTMĚ a na Koncert pro Světlušku. Pokud čas dovolí, tak i na ostatní akce Světlušky.              

Spustit audio