Rok 2022 očima Gábiny Drastichové

29. prosinec 2022

Za rokem 2022 se tentokrát ohlédneme očima naší ředitelky Gábiny Drastichové. Pokud se někdy osobně účastníte některých ze světluščích akcí, je jen malá šance, že byste Gábinu nepotkali osobně. Je totiž téměř vždy všude tam, kde je Světluška. Jak tedy vnímala uplynulý rok a jak se těší na ten další, během něhož budeme slavit světluščí dvacetiny?

Města v rámci Nočního běhu pro Světlušku letos rozsvítilo 5 745 dobrých duší, kterým se podařilo na pomoc Světlušce vyběhat 2,3 milionu korun. Ve kterém městě sis nejvíc užila Noční běh ty? A věnuješ se ve svém volném čase nějakým dalším sportům?

Letos mě moc bavil běh v Plzni. Plzeň jako každý rok vyhrála první místo v řadě celé série Nočního běhu pro Světlušku. Bývá tak vždy docela chladno a nejednou také pršelo. Letos to ale vyšlo nad očekávání krásně. Trať byla bezpečná, v šeru a později i ve tmě se na hladině Radbuzy odrážela světla čelovek a s lehkostí jemu vlastní nás startem a doběhem provedl Standa Jurik, moderátor Českého rozhlasu Plzeň.  A na paměti mám tento běh i proto, že jsme byli všichni ještě hodně otřeseni ruskou invazí na Ukrajinu a Plzeň byla v době běhu hodně paralyzovaná první vlnou příchozích uprchlíků.

Běh ale nepatří k mým nejoblíbenějším sportům, to musím přiznat. Asi proto, že jsem se u něj ještě nenaučila mentálně odpočívat, s každým krokem mi přichází nové myšlenky, a tak dobíhám s hlavou plnou nápadů, vzpomínek, otázek, odpovědí. Moc ráda lyžuji a vůbec nejraději venčím našeho psa.

Noční běh pro Světlušku v Praze 2022

Do éteru letos jsme letos vyslali vztahovou miniserii Podcastu POTMĚ s názvem Láska na první dotek, během níž se v moderátorském křesli objevila třeba Ester Janečková, Jirka Král nebo Dva tátové. Kdy a kde nejraději posloucháš podcasty (světluščí i jiné) ty?

Podcasty poslouchám nejraději v autě. Trávím v autě pracovně i osobně spoustu hodin a v podcastech pak doháním vše, co nestíhám v rádiu, televizi či novinách přes týden. Moc ráda poslouchám podcast Vinohradská 12, potom také minisérie z kuchyně Radia Wave a samozřejmě také náš podcast POTMĚ. U toho si ale tak neodpočinu, protože je to výstup naší práce, tak k němu přistupuji vždy víc pracovně než jako běžný posluchač.

Na světluščím eshopu se letos dárcům nejvíc zalíbil kartáček, zápisník a náramek s perličkou – těchto předmětů jsme prodali v roce 2022 ze všech nejvíce.  Gabčo, který ze sbírkových předmětů nejraději používáš ty sama?

Nejraději mám světluščí síťovku. Baví mě pozorovat pokladní v obchodě, která si bezpochyby musí často říkat, tak vejde se jí to tam nebo ne?

V Kavárně POTMĚ jsme letos v Praze, Uherském Hradišti, Olomouci, Brně a Jihlavě ukázali zážitek ve tmě 3591 návštěvníkům, kteří nevidomé a slabozraké podpořili částkou 686 586 korun. Dozvěděla jsi se letos při návštěvě kavárny od kavárníků nějakou zajímavost, kterou jsi doteď netušila?

Letos jsem strávila s kavárníky víc času než kdy jindy a povídali jsme hodně. Povídali jsme si jako přátelé, jako lidé, kteří si nejsou lhostejní. Byl to rok silných příběhů, bohužel ne moc radostných, a tak jsem si mnohdy s povzdechem říkala, kolik toho ještě osud na člověka, který už tak musí žít celý život s hendikepem, ještě naloží.

Kavárna POTMĚ 2022 v Praze

Kdybys měla zredukovat vzpomínky z letošního koncertu Světlo pro Světlušku, během něhož zaslali diváci na podporu zrakově postiženým celé 4 miliony korun, na jednu, pro tebe osobně nejmilejší, jaká by to byla?

Setkání s Jankem Ledeckým a pak to, jak sebevědomě vedle Janka zpívala Bára ze Školy Jaroslava Ježka. Byla jsem na ni tak pyšná.

Dobrovolníci vybrali v roce 2022 na pomoc Světlušce v rámci malých benefičních akcí neuvěřitelných 600 tisíc korun. Co bys ze své zkušenosti doporučila všem organizacím, které dobrovolníky také shání – jak je „efektivně“ lovit?

S dobrovolníky je to dost podobně jako s dárci. Víte, proč lidé nedarují? Protože jim o dar nikdo neřekl. A stejně je to s dobrovolníky, je to překvapivě jednoduché, stačí se zeptat. Byli byste překvapeni, kolik lidí bude nabídkou být dobrovolníkem potěšeno. Pro celou řadu lidí je smysluplnější darovat čas a své znalosti a zkušenosti než peníze. My máte to štěstí, že se Světluškou jdou už roky organizace jako Asociace TOM, studenti ČZU v Praze, firemní dobrovolníci, spolky a neformální skupiny nadšenců, díky kterým svítíme po celém Česku na bězích, koncertech, průvodech, divadlech.

Letos jsme s Nevidomým fanouškem navštívili řadu významných sportovních událostí – nechyběla účast na evropské lize mistrů v goalballe, světovém poháru ve vodním slalomu nebo na FIBA. Po delší době jsme navštívili i divadelní představení v Olomouci. Gábino, zkoušela jsi někdy poslouchat zápas či představení se zavázanýma očima? Pokud ne, máš to v plánu?

Poslouchám vždy a letos byl pro mne nejsilnějším zážitkem FIBA Eurobesket a pak divadelní představení Šikmý kostel komentované Kateřinou Huberovou v Moravském divadle Olomouc. Není potřeba si oči zavazovat, stačí je přivřít, hlas komentátora vás naprosto vtáhne, že se vám pak skoro nechce oči otevírat.

Dalšímu úspěšnému roku fungování se těší také Půjčovna kompenzačních pomůcek, kde si letos potřebnou pomůcku zapůjčilo přes 131 klientů, tedy o 50 více než loni. Jak vnímáš druhý rok fungování půjčovny ty?

Po dalším roce fungování jsem si jistá, že jsme vybudovali službu, která v Česku pro zrakově postižené chyběla. Velkou radost mám z toho, že se nám podařilo do půjčovny získat také brýle Envision Glasses a zajistit lokalizaci aplikace do českého jazyka pro všechny stávající a budoucí české uživatele.

Půjčovna nabízí kamerové lupy stolní, přenosné nebo kapesní

16 milionů korun z nákupu třicetikorunových jmenovek ve vánoční sbírce. Za nesmírně štědrou předvánoční pomoc vděčíme jak zákazníkům, tak prodejcům společnosti Kaufland. A abychom se s dobrými dušemi setkali tváří v tvář, objíždíme každoročně po skončení vánoční sbírky ty nejúspěšnější prodejny osobně. Jaký nejhřejivější zážitek si vezeš z letošní Tour de Kaufland? 

Každé setkání na naší cestě po prodejnách Kaufland bylo svým způsobem hřejivé, byť pocitová teplota klesala až k mínus 16 stupňům 😊 Symbolicky byl pro mne možná letos nejsilnější zážitek z libereckého obchodního domu Kaufland ve Starých Pavlovicích. Byla to poslední návštěva celé Tour. Bylo to dojemné, veselé, upřímné a vřelé. Uvědomila jsem si, jak intenzivní je naše spolupráce s Kauflandem, že už to dávno není spolupráce nadačního fondu a korporace ale je to partnerství lidí, kteří se na sebe po roce těší, kteří se vítají mezi dveřmi.

„V příštím roce oslaví Světluška 20 let. Jsem člověk, který se příliš neohlíží a ani zde neudělám výjimku. Cítím velkou radost a současně pokoru, když nás s celým týmem Světlušky vidím na začátku té další dvacítky. Přála bych si, abychom dokázali oslovit tím, co a jak děláme, mladé generace, abychom neztratili důvěru našich tradičních dárců a hlavně, aby každá rodina, která zpracovává informaci, o tom, že bude pečovat o dceru či syna se zrakovým postižením, věděla, že jsme tady pro ně, aby každý dospělý či senior, který o zrak přichází, věděl, že mu na nejistou cestu můžeme posvítit,“ uzavírá ředitelka Gábina Drastichová.

 

 

 

 

Spustit audio