Průvodce nevidomého sportovce nebo-li trasér

Říká se mu trasér, v cyklistice pilot. Je to člověk, který doprovází zrakově handicapovaného při sportovní aktivitě. 

Většina sportovních a pohybových aktivit zrakově handicapovaných vyžaduje pomoc parťáka. Být takovým parťákem ale není jen o tom, jak společně šlápnout do pedálů nebo uběhnout půlmaraton. Trasér především doprovází nevidomého či slabozrakého člověka, tráví s ním čas nejen při samotné sportovní aktivitě, ale i při přípravě na ni.

Pokud máte rádi pohyb a zároveň chcete „být užiteční“, přihlaste se do naší databáze trasérů a my vás propojíme se zrakově postiženým člověkem, který uvítá vaši pomoc. Je jedno, na jaké úrovni sportujete a jakému sportu se věnujete. I mezi zrakově postiženými jsou nadšenci různého zaměření. Nejčastěji se jedná o běh, cyklistiku, plavání, běžecké lyžování, ale je jen na vás, na čem se společně domluvíte.

Chci se stát trasérem –> vyplnit formulář 

V průběhu celého roku se nám mohou hlásit dobrovolníci se zájmem o trasování. Oslovujeme je na Nočních bězích pro Světlušku, na závodech pořádaných RunCzech i prostřednictvím Českého rozhlasu. Dobrovolníky zveme na jednodenní školení o specifikách a principech komunikace se zrakově postiženým člověkem, protože role traséra vyžaduje nejen sportovního ducha a nadšení pro sport ve dvou, ale i připravenost na specifika komunikace a průvodcovství nevidomých a slabozrakých. Dobrovolní traséři se nám hlásí z celého Česka. A my vaši organizaci (školu, SPC, sportovní klub/oddíl, volnočasovou skupinu atd.) můžeme na traséry v kraji nakontaktovat. Budeme od vás potřebovat vědět, k jakému sportu shánítě traséra, pro koho (i výkonnostně) a na kdy.

Potřebuji traséra –> napište nám na traseri@svetluska.net