Narozeninová kočka seznamuje děti se světem nevidomých

5. duben 2016

Děda má plnou hlavu starostí s dárkem pro babičku k narozeninám. Je však nevidomý, a proto potřebuje pomoc od svých rozpustilých vnoučků. Tak začíná příběh v knížce pro malé čtenáře Narozeninová kočka. Její autorka Markéta Vítová seznamuje děti se světem nevidomých nejen prostřednictvím literatury, ale pořádá i besedy v mateřských a základních školách.

Aby se Narozeninová kočka začínajícím čtenářům dobře četla, je pro snazší a zábavnější čtení rozdělena do krátkých kapitol, má větší písmo a text je bohatě doplněn obrázky. Zakoupením Narozeninové kočky navíc nadělíte dárek i nevidomým, 6 % z výtěžku knihy totiž putuje do sbírky Světluška. Pořídíte ji například zde nebo v dalších internetových knihkupectvích.

Markéta Vítová umí dětem srozumitelně vysvětlit, co to znamená nevidět a jak lidem se ztrátou zraku můžeme pomoci. Vždyť sama je vnučkou nevidomého dědečka, a tak není divu, že její besedy chválí zástupci mateřinek a základních škol, které již navštívila.

„Chtěli bychom tímto moc poděkovat paní Vítkové za návštěvu naší školičky.
V dvouhodinové přednášce zazněly nejprve teoretické poznatky o celkovém životě nevidomých lidí, ve druhé části začaly děti prakticky zjišťovat, s jakými potížemi se takto postižení lidé denně setkávají. Se zavázanýma očima si pak každý sám vyzkoušel tak obyčejné dovednosti, jako je umět se podepsat, nakreslit (diktovaný) obrázek nebo vymodelovat zvířátko – kočku. Ti rychlejší navíc ještě i nalévali vodu z konvice do hrnečku, a že to opravdu není nic jednoduchého, to potvrdili všichni. Jistě je dobře, když si „na vlastní kůži“ každý zkusí byť jen zlomek toho, s čím se nevidomí lidé setkávají každý den, což si zejména děti neuvědomují. Jejich pohled na postižené tak bude určitě empatičtější, “
říká Zuzana Bartošová, ředitelka Základní a mateřské školy ve Vrchlabí.

„Velmi ráda bych poděkovala Světlušce za doporučení naší mateřské školy pro akci autorského čtení p. Markétou Vítkovou. Akce byla velmi zdařilá, všem se nám moc líbila. Paní Vítková přestože není pedagog předškolních dětí, se umí do nich vcítit a umí je slovem a svým celkovým projevem zaujmout. Její hry, cvičení i čtení bylo velmi poutavé a dětem přineslo nové znalosti, zkušenosti a vcítění do světa nevidomých. Věříme, že i tato akce přispěje do vínku jejich správného chování v dospělosti. Těšíme se na další spolupráci se Světluškou,“ doplňuje Soňa Růžičková, ředitelka Mateřské školy Sluníčko v Milovicích.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio