Kavárníci - seznamte se

Víte, kdo vás obsluhuje v naprosté tmě v zážitkové Kavárně POTMĚ? Přečtěte si zajímavosti o našich kavárnících, kteří ani po opuštění naší pojízdné kafetérie z role zrakově postižených nevystoupí.

Nevidomí a slabozrací kavárníci

Všichni naši kavárníci jsou lidé s těžkým zrakovým postižením, kteří s hendikepem žijí buď od narození, nebo o zrak přišli v průběhu života. Někteří nevidí vůbec, někteří, jak sami říkají, něco málo "ukouknou", v Kavárně POTMĚ jsou na tom ale všichni, včetně vás, úplně stejně.

Anna

Jsem velkou milovnicí knih, hltám hlavně fantasy příběhy, ale i knížky o historii. Věnuji se také výrobě šperků a ráda podnikám výlety s přáteli. Na kavárně mě nejvíce těší, že hosté ztrácí předsudky a zábrany, i cizí lidé si u naší kávy povídají jako přátelé. 

Eva

Pracuji jako trenérka paměti, lektorka osvětových seminářů a chystám se i na výcvik supervizora. Miluji cestování, sport, kulturu a mám jeden hodně originální koníček, který byste určitě neuhádli - jsem sběratelkou lžiček. V kavárně pracuji jako hosteska a klidně si se mnou můžete popovídat ve francouzštině.

Jana 

Vystudovala jsem speciální pedagogiku, kterou jsem deset let poté vyučovala. Hodně času věnuji svému papouškovi, čtení, hlavolamům a luštění všeho možného. Ráda brouzdám po e-shopech, hlavně s oblečením a botami. V kavárně se moc ráda potkávám s lidmi, kteří čelí absolutní tmě. Jejich prvotní reakce bývají vždy perfektní.

Jiří 

Mou hlavní profesí je IT, ve volném čase se věnuji sportu, turistice a hudbě. V kavárně jsem prozatím pracoval jen na zkoušku, letos na podzim mě čeká poprvé služba “naostro”.  Nemůžu se dočkat příjemných kolegů a získání nových zkušeností.

Jiří

Pracuji jako masér, ve volném čase rád cestuji a poslouchám hudbu. Jsem také velkým milovníkem dobrého jídla a pití. Vzpomínám na veselou kavárenskou historku z Pardubic, kdy přišla letní bouře a hostesky bránily doslova vlastním tělem odletu komponentů tehdejší pojízdné kavárny. Věřím, že se to letos nestane a navštívíte nás, protože lepší místo na vyčištění myšlenek prostě neexistuje.

Poslechněte si rozhovor s Jirkou na vlnách ČRo Liberec

Kamila

Vystudovala jsem portugalštinu a španělštinu na FF v Brně a nyní pracuji jako soukromá učitelka portugalštiny a lektoruji semináře na téma zrakového postižení. Volný čas nejraději trávím se svými gospelovými sbory na zkouškách nebo se psem v přírodě. Popovídat si v úplné tmě s blízkým člověkem, se kterým k nám přišli, je mnohem hlubší než konverzace v běžné kavárně, mám velkou radost, že budu i letos součástí.

Kateřina

Pracuji jako lektorka pro osvětovou činnost pro Belušku z. s. Ve volném čase ráda vařím, chodím na procházky a navštěvuji seniory se svým vodícím psem, také ráda čtu a plavu. Největší legrace je v naší kavárně bezpochyby s malými dětmi. Jejich otázky (např. Jak tady vidíte? Ukážete mi ty speciální brýle co máte na očích?), jsou dokonalé. 

Přečtěte si reportáž idnes.cz z Návštěv POTMĚ, kde Katka pomáhala osamělým seniorům v boji se samotou

Ksenia

Jsem studentka, zajímám se o cizí jazyky, ráda tančím, jezdím na koních a cvičím jógu. Baví mě také vytvářet obsah na můj blog a Instagram o životě se zrakovým postižením. Určitě se za mnou v kavárně stavte, návštěva totiž může změnit váš pohled na svět.

Miroslav

Pracuji jako lektor pro osvětovou činnost. Mým největším koníčkem je hudba, často docházím za seniory, kterým hraji na akordeon. Nejraději mám pozici hostes nebo barman, jako číšník si totiž připadám pomalý a nerad zdržuji tým, neboť někdy je to tempíčko fakt masakrovní! 

Velký milovník hudby Mirek v rozhovoru pro metro.cz

Zahájení Kavárny POTMĚ v Praze

Nicole

Studuji Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, ve volném čase se věnuji osvětě kolem zdravotního postižení a snažím se, aby bylo vše více přístupné lidem s odlišnými potřebami. Velice ráda sportuji.  Chcete zažít kavárnu úplně jinak? Přijďte mezi nás do absolutní tmy, je to unikátní zážitek, který vás pozitivně obohatí.   

Inspirativní rozhovor s Nicole o životních cílech a snech

Nikola

Jsem v posledním ročníku na právech a při studiu pracuji v advokátní kanceláři. Kromě školy a práce svůj čas ráda věnuji svým blízkým, cestování, sportu a kultuře. Přijďte za námi do kavárny, je to opravdu krásný a intenzivní zážitek, který paradoxně otevře oči. 

Šarlota

Mám vystudovaný anglický a španělský jazyk, takže ráda přivítám i hosty ze zahraničí. Na kavárně mě baví, že je každá směna něčím jiná. Mám možnost improvizovat, dozvědět se spoustu věcí a něco ze sebe předat ostatním. A taky u mě ráda usínají miminka, takže maminky, tatínci, jsem tu pro vás. 

Medailonek Šarloty a motorkáře Martina Koreňe z Dnu POTMĚ

Kavárna POTMĚ, Jihlava 2019

Petr

Je mi 63 let, pocházím z Prahy a pracuji v organizaci, která zajišťuje osvětově vzdělávací programy pro děti. V kavárně budu letos poprvé a nejvíce se těším na reakce hostů. Sám si nejraději pochutnám na vídeňské kávě. 

Radka

Je mi 50 let, jsem vystudovaná lékařka a nyní skenuji knihy do digitální knihovny a chodím na besedy do škol v rámci osvěty. V kavárně mě těší blízký kontakt a komunikace s hosty. Obrátí se role a najednou nejsem ta, která pomoc potřebuje. Když je prostor, mohu odpovídat i na osobnější otázky, myslím, že na světle se ptá hůř. Tma dodává odvahu se zeptat. 

Romana 

Je mi 39 let a bydlím se svým malým synkem a přítelkyní. Ve volném čase chodím ráda na procházky se svým vodicím pejskem. Společně se potkáme v kavárně v Olomouci, na Hané su doma. 

Zdeněk

Je mi 35 a živím se hlavně jako lektor němčiny a příležitostně jako překladatel a tlumočník. Mám rád literaturu a hudbu, rád plavu a jezdím na kole. Proč byste nás měli navštívit? Máme fakt dobrý kafe! A nebojte se, že něco rozbijete. Zdaleka nejvíc toho rozlijeme a rozbijeme my, co v kavárně obsluhujeme. Ale to se prý stává i ve světlejších podnicích.

Zdeněk pro protisedi.cz nejen o tom, proč na něj letí nejvíce seniorky

Žaneta

Je mi 28 let, studovala jsem uměleckou školu, jsem kreativní a společenská a extravagantní. V kavárně budu letos obsluhovat poprvé a už se nemůžu dočkat klábosení s hosty a nevšedních zážitků.

Vidící posily

Při vstupu do Kavárny se seznámíte i s našimi vidícími posilami, které vám podrobně vysvětlí, jak to u nás v Kavárně POTMĚ funguje. Na koho můžete narazit?

Andrea

Vystudovala jsem sociální práci a pedagogiku a pracuji jako sociální pracovník. Mým velkým parťákem je vodicí pes Kanto. Tu nejčernější kávu podávám hostům už čtvrtým rokem a letos se potkáme v Olomouci, tak se zastavte. Slibuji neobvyklý zážitek a jiný pohled na lidi, které si myslíte, že znáte.

Hana 

Ve volném čase chodím moc ráda cvičit a navštěvuji kulturní akce. Jako hostesku mě nejvíce baví prodávat sbírkové předměty a předvádět pomůcky pro nevidomé. V kavárně se to jen hemží veselými historkami. Pobavila mě například maminka, které říkala svému synovi, že je na návštěvu kavárny ještě moc malý a že se bude bát. Pravdou byl úplný opak, klučík jí přemluvil, že tam půjde sám. Tak se nebojte přijít i s dětmi, moc se těším!

Helena 

Jako každé správné malé dítě jsem chtěla umět létat a protože mi tato touha vydržela dodnes, rozhodla jsem se studovat letectví na ČVUT. V kavárně pracuji jako hosteska a jsem součástí “vidícího” týmu, mými nejoblíbenějšími nápoji jsou zázvorová limonáda a chai latté.

Veronika 

Když to vyjde, tak ze mě bude učitelka matematiky a tělesné výchovy. Věnuji se sportu, především tanci, zimním sportům a vysokohorské turistice, ale velmi ráda si zajdu do divadla. V kavárně jsem zjisitila, že si pousta lidí až po její návštěvě uvědomí, jak jsou rádi, že normálně vidí. Vypít si kávu v klidu, aniž by nás rušil vlastní zrak, má opravdu svoje kouzlo. 

Veronika 

Je mi 20 a jsem z Poděbrad. Aktuálně bydlím a studuji v Praze a ve volném čase nejraději hraji badminton, vařím, peču nebo zajdu do divadla. Nikdy nezapomenu, jak si jeden pán zval do kavárny různé ženy na rande naslepo. Asi nepočítal s tím, že když bude tak častým návštěvníkem, že si ho zapamatujeme. Snad mu to alespoň jednou vyšlo.