V Ambiente už vědí, jak obsloužit nevidomého hosta

10. leden 2019

V polovině listopadu školili zrakově postižení Katka, Mirek a Juliána, působící ve Světlušce i Návštěvách POTMĚ, zaměstnance známé restaurační sítě Ambiente, pod níž mimo jiné spadají například restaurace Eska, Brasileiro nebo Lokál. Právě v Lokálu Dlouhááá nasadili zaměstnancům klapky na oči a nechali je okusit, jak se člověk se zrakovým postižením pohybuje v neznámém prostoru nebo proč je důležité vysvětlit, kde přesně se na stole nachází servírované pokrmy a nápoje.

Důležité pro pochopení specifických potřeb lidí s jakýmkoliv postižením je co nejvěrnější osobní zkušenost. Proto se účastníkům našich školení nabízí simulační brýle a klapky na oči. Tak si mohou vyzkoušet různé typy zrakových vad i úplnou nevidomost. Ze stejného důvodu bývají školiteli tři lidé, každý s jiným typem zrakového postižení. Každý z nich vidí prostor kolem sebe jinak.

Ještě před odstartováním praktického cvičení přiblížili naši nevidomí zaměstnancům, s jakými typy zrakového postižení se můžou u svých hostů a v běžném životě setkat. Po seznámení s prostorem restaurace a sdílení bezprostřední zkušenosti nevidomých a slabozrakých školitelů s příchodem do restaurace se obědvalo s klapkami na očích, a to za plného provozu restaurace. Zrakově postižení v Ambiente vysvětlili, proč je klíčově během servírování s hostem komunikovat a jak mu co nejlépe popsat, jak vypadá servírovací prostor na stole. „Například odnesení talíře bez jediného slova nebo položení skleničky vedle ruky bez jakéhokoli dalšího upozornění je pro nás často problematické. Vždy stačí slovně okomentovat, co právě číšník dělá. Může na daný předmět také lehce ťuknout, aby ho nevidomí poznal po zvuku. Popisovat nejen předměty, ale i jídlo na talíři, se dá mimo jiné podle ciferníku. V takovém případě by nás číšník upozornil, že třeba brambory máme na talíři mezi 9 a 12 hodinou,“ přidává další praktická doporučení Miroslav Orság.

„Nastínili jsme mimo jiné, jak návštěvu usnadnit i hluchoslepému či vozíčkáři. S klapkami na očích jsme vyzkoušeli pohyb po restauraci s doprovodem vidícího i samostatně. Ukázali jsme různé kompenzační pomůcky, které zrakově postižení používají, například digitální lupu, Colorino a mobilní telefon s hlasovým výstupem,“ říká jedna ze školitelek Katka Urbanová. Zaměstnanci provozu by neměli nevidomým hostům zapomenout popsat interiér, umístění toalet a upozornit na přítomnost architektonických bariér či schodů. „Stačí říct: Pozor, asi metr před Vámi je malý stůl. Přímo před Vámi se nachází židle,“ doplňuje Urbanová.

Zaměstnancům školitelé ukázali práci vodicího psa a vysvětlili rozdíl mezi psem vodicím, asistenčním a signálním. „I přes zákaz vstupu psů do restaurace má nevidomý právo vstoupit se svým vodicím psem bez omezení do prostor lokálu, na rozdíl od psa asistenčního, který podle zákona nemusí být vpuštěn do prostoru restaurace bez uvedení důvodu,“ vysvětluje další školitelka Juliána Koutná.

Nevidomí mimo jiné apelovali na aktualizaci nabídky pokrmů na webu a upozorňovali na fakt, že se velmi často setkávají s weby, které nejsou přístupné zrakově postiženým, takzvanými Blind friendly weby. Bližší prozkoumání potvrdilo, že weby restaurací Ambiente jsou až na jednu výjimku dobře přístupné. Školitelé doporučili na webové stránky umístit i popis trasy od nejbližší zastávky MHD a situační popis restaurace. Do školení zahrnuli nakonec také ukázku Braillova písma a zmínili, že některé restaurace své jídelní lístky již v Braillově písmu mají. „Školení si všichni pochvalovali. Až do té doby pro nás bylo nepředstavitelné, jak nevidomí návštěvu restaurace vnímají. Školení nás obohatilo i z obecného hlediska, kdybych nyní potkala nevidomého i kdekoli venku, věděla bych mnohem lépe, jak mu případně pomoci,“ popisuje svůj zážitek se školením HR manažerka sítí Ambiente Hana Smítalová.

 

Pokud si budete i vy chtít vyzkoušet, jak (ne)snadné je pro zrakově postižené zajít si byť jen na šálek kávy, navštivte Kavárnu POTMĚ, která se během léta otevírá v největších českých městech. Možná budete mít štěstí a potkáte i Míru s Katkou.



Spustit audio