Rána pěstí jak od Bud Spencera. Trojkola Světlušky dorazila na kurz sebeobrany v Jihlavě

Letní akce Jedeme pro Světlušku znovu pomáhala, ale nejen šlapáním do pedálů. V jihlavském TyfloCentru čekala na nevidomé další užitečná věc – kurz sebeobrany, na kterém musí instruktor často nevidomé usměrňovat.

Čtěte také

Na další etapu akce Jdeme pro světlušku se vydali František Kuna a Dalibor Gondík za Český rozhlas Dvojka, a také pilot druhého kola Pavel Zavadil s nevidomým jezdcem Alešem Moravcem.

Cesta vedla podél řeky Jihlava, počasí přálo, krásná cyklostezka nabídla i příjemnou zastávku, během které si Aleš Moravec, republikový mistr ve sprintu v dráhové cyklistice, vyzkoušel speciální dráhu. Na té se ale nešlape, jenom využívá takzvaných boulí. „Bylo to zajímavé, nohy nestačí pomalu kmitat,“ pochvaluje si.

Úder „kladivo“

Cílem etapy byl kurz sebeobrany proti pouliční kriminalitě v Jihlavě. V malém parku je zhruba desítka nevidomých, tři asistenční psi, a také instruktor sebeobrany Stanislav Vaněk. „Pokud někdo napadne nevidomého, tak si nezaslouží jakékoliv slitování,“ říká při kurzu sebeobrany pro nevidomé.

Ukazuje takzvaný úder „kladivo“ – rána patkou pěsti, jak to dělával Bud Spencer nebo Old Shatterhand. Úkolem účastníků kurzu je ruční potyčka, pak sáhnout druhému dlaní do obličeje a nasadit tři kladiva.

Instruktor při kurzu útočí na nevidomého Zdeňka, který útok odrazil, kryl si hlavu a celé to zvládl. Poté zkouší souboj Josef s Františkem. Na konci se oba s úsměvem shodují, že kdyby je někdo napadl, tak se nebojí.

S částkou

 

autoři: František Kuna , prh
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.