Nenávidět víc než milovat. Jeden Sobík je lepší než deset terapeutů

3. květen 2024

Co se to zase děje? Ještě nestačilo doznít nadšené opěvování černobílého vražedného řádění pana Ripleyho a Netflix vytahuje další nekompromisní seriálovou řachu, ze které se autoterapeutické duo Aleš a Vít jen těžko oklepává. Jestli nutně potřebujete pustit do obýváků nějakého cizince, ať jsou jím Čelisti a Sobík!

Sobík býval roztomilým zviřátkem, které připomíná čas Vánoc. Pak ale přišel skotský komik Richard Gadd a tenhle naivně přihlouplý obrázek sváteční pohody přepsal svou nekompromisní dramatickou minisérií. Ta do značné míry reflektuje jeho vlastní traumata a zážitky z dob, kdy se v Londýně protloukal jako barman, snil o kariéře stand-up komika a pozval na čaj zoufalou dámu, která mu následně proměnila život v absolutní peklo. Ale byla to opravdu její vina?

Gadd to celé vymyslel, napsal a obsadil se do hlavní role. „Tenhle seriál ale rozhodně není nějaká one-man show, je to dílo tvořené celou řadou fungujících složek,“ upozorňuje důrazně Vít, který rád obchází bary a pláče, dokud mu nedají zdarma alespoň kohoutkovou vodu. „Brutální, krutá, bolestivá studie pronásledování, viktimizace, stalkingu, emocionálního zmatku, nejostřejší a nejúspěšnější terapie za dlouho dobu,“ přisazuje si Aleš proslulý touhou šikanovat kohokoli, kdo se jen rámcově ometá kolem stand-upů.

Sobík s dechberoucí upřímností otevírá zranitelné nitro člověka, který je vnitřně sžíraný sebe-pochybami, slabostí a pohrdáním do té míry, že vyhledává toxické konstelace a dobrovolně v nich setrvává – situace dobře známá všem skalním fanouškům Čelistí. Tentokrát jde ale humor a ironie stranou. Sobík je unikátní projekt, hluboce osobní, neufňukaný, komplexní a místy skutečně zdrcující.

Vyplatí se dneska žít a být láskou cvok jako Kaskadér? Zabil chlapec Martin Pleštil celý svět, nebo jen pár svých mozkových buněk? Byla Vedlejším produktem výjezdu do Olomouce částečná hluchota Tomáš Stejskala? Kolik mailů musí denně přijít Sobíkovi, aby pochopil, že láska k druhému je víc než nenávist k sobě? Vyplatí se pustit Všechny moje cizince za dveře, nebo je lepší nechat je nyvě zírat na chodbě? Čelisti, jediní stalkeři, kteří vás opravdu milují. Pusťte nás dovnitř!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.