Kolovna věnovala v projektu Jedeme pro Světlušku téměř 180 tisíc korun

3. září 2019

Kolovna během letošního léta spojila síly se Světluškou a Radiožurnálem. Třikrát týdně vyrazili redaktoři na tandemových kolech spolu se zrakově postiženými na místa, která Světluška dlouhodobě podporuje. Neohrožení cyklisté si během srpnových výjezdů vyzkoušeli třeba goalball nebo základy sebeobrany. Za každý ujetý kilometr věnovala Kolovna Světlušce 500 korun. Za měsíc se díky mimořádnému sportovnímu nasazení všech zúčastněných podařilo pro Světlušku vyjet 179 375 korun. 

Markeťák Lukáš Zahradníček nám prozradí, jak se mu na tandemu jezdilo, co vedlo Kolovnu ke spolupráci se Světluškou a co společně ještě letos chystají.

Na internetu se můžeme dočíst, že Kolovna je základna pro cyklisty. Co vše tedy vlastně Kolovna nabízí?

Kolovna se za poslední rok poměrně značně rozrostla a s ní i naše nabídka služeb. Původně jsme začínali pouze jako penzion v Hynčicích pod Sušinou s přidruženým Bikecentrem & Bistrem, kde si zákazníci mohli zapůjčit kola a elektrokola. Poté jsme založili e-shop, abychom tak mohli nabídnout naše kola a elektrokola k prodeji a s tím i nevšední cyklistické vybavení. Nyní máme nově otevřené tři prodejny, a to v Praze, Brně a Ostravě. Všechny tři disponují půjčovnou a nacházejí se v blízkosti cyklostezek, tak, aby od nás zákazník mohl rovnou vyrazit. Samozřejmostí každé prodejny je také servis a v Ostravě máme navíc i bistro, kde se mohou zákazníci občerstvit.

Přijdou si u vás na své i začátečníci a rekreační cyklisté, nebo vás vyhledávají spíše profesionálové?

Zaměřujeme se samozřejmě na celou škálu cyklistů, takže si u nás na své přijdou rozhodně i začátečníci a rekreační cyklisté, ale nudit se nebudou ani profesionální cyklisté. Naším posledním velkým projektem je výstavba trail centra v Hynčicích pod Sušinou, kde budou traily všech možných úrovní, ať už to je modrý family trail, červený flow trail nebo náročný černý enduro trail.

Kdy a proč jste navázali spolupráci právě se Světluškou?

Spolupráci se Světluškou jsme navázali letos prvně, nicméně ta myšlenka tu byla už dříve. Celý projekt Světlušky se nám velmi líbí a dává nám smysl, proto jsme se rozhodli pro navázání spolupráce.

V rámci projektu Jedeme pro Světlušku, jste na tandemu také občas vyrazil. Jak vás tato jízda oproti klasické cyklistice bavila?

V první řadě je potřeba říct, že oproti klasické cyklistice je to něco úplně jiného a nebylo to nic jednoduchého. Bylo důležité si správně zkoordinovat s nevidomým pohyb na tandemovém kole, dále to byla komunikace, například oznamování zatáček, brždění a následné zastavení. Nicméně to pro nás byla výzva a po prvních pár metrech jsme se do toho dostali a další kilometry jízdy si opravdu užívali.

Zkoušeli jste se zúčastnit i jiných projektů pro Světlušku, jako je například Noční běh pro Světlušku a Kavárna POTMĚ, nebo zůstáváte zásadně v sedle?

Prozatím zůstáváme pouze v sedle a žádných dalších projektů se Světluškou jsme se neúčastnili, ale s projekty jsme seznámeni a rozhodně nevylučujeme účast v nějakých dalších.

Plánujete se Světluškou i další společné projekty?

Ano, momentálně se Světluškou plánujeme další společný projekt a mohu prozatím prozradit, že půjde o cyklistický závod Night ride, který se uskuteční 26. září v Ostravě, kde jsme nedávno otevřeli naší novou Kolovna prodejnu.

Spustit audio