To budete koukat! Benefiční večer Světlo pro Světlušku zazáří letos v novém

18. září 2020

I letos bude vyvrcholením našich projektů a poděkováním všem partnerům, dárcům a dobrovolníkům benefiční večer Světlo pro Světlušku. Ten se bude vysílat 17. října z Pražské křižovatky.

Už samotné letošní motto „To budete koukat“ dává tušit změny. Benefiční večer i reportáže Den SPOLU budou vyvrcholením několikaměsíční společné práce a setkávání se vidících a nevidomých interpretů. Pro zrakově postižené diváky bude vysílání opatřeno živým audiopopisem z Pražské křižovatky a nově budou moct diváci sledovat přenos i na sociálních sítích. Celým večerem provedou moderátoři Ewa Farna a Karel Kovář alias Kovy.

Tradiční hudební schéma zkrátíme v minutách, ale rozšíříme v žánrech. Mezi interprety se letos představí Ewa Farna, Anna K., Pavel Šporcl, Michal Hrůza, Lake Malawi a Pokáč, který pro Světlušku složil novou písničku a v průběhu vysílání bude mít premiéru. Všechna hudební vystoupení doprovodí smyčcové uskupení Unique orchestra, letos ale bohužel bez sborů. Celým večerem provedou zpěvačka Ewa Farna a Karel Kovář alias Kovy. Ewa na poslední chvíli převzala moderaci poté, co musela Veronika Khek Kubařová zůstat v karanténě.

Obměny se dočká i formát Den POTMĚ, který bude nově tak trochu naopak. Diváci se totiž budou moci těšit na reportáže Den SPOLU, protože není svět vidících a svět nevidomých, ale jeden svět, ve kterém žijeme spolu, tvoříme společné vzpomínky, učíme se od sebe a stáváme se přáteli. Ben Cristovao s Janem Novákem budou létat vzduchem na parkourovém hřišti, Pavel Šporcl s Benjaminem Levíčkem svým houslovým vystoupením pobaví kolemjdoucí na pražské Kampě a Kovy spolu s Marií Zemanovou a Annou Burdovou budou v ulicích Českých Budějovic bourat stereotypy ve vnímání nevidomých. Jako novinku zařazujeme letos stand-up číslo, kterého se ujme mistryně comedy Iva Pazderková a její nevidomý parťák Ondřej Zmeškal. Jejich přípravy na vystoupení jsme zachytili v poslední z reportáží Den SPOLU. Nebude chybět ani medailonek s příběhem konkrétní pomoci od Světlušky, tentokrát s nevidomou maminkou Alenou Terezií Vítek a její roční holčičkou.

Světlo pro Světlušku bude letos poprvé živě streamováno také na iRozhlas.cz, kde budou mít diváci možnost přispět Světlušce online. Český rozhlas Radiožurnál se postará o speciální komentář živého přenosu tak, aby si ho mohli naplno užít i diváci a posluchači se zrakovým postižením. Po sportovních utkáních, dostizích a divadelním představení je benefiční večer dalším počinem projektu Nevidomý fanoušek Světluška a Radiožurnálu. Během přímého přenosu mohou diváci a posluchači využít linek call centra a prostřednictvím operátorek přislíbit finanční dar, který pošlou po skončení přenosu na sbírkové konto Světlušky 99999 99999/0100. Světlušce také mohou odeslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA 60 nebo pro dlouhodobou podporu ve tvaru DMS TRV SVETLUSKA 60 (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS). Sbírkové konto Světlušky „deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž dárcům otevřené po celý rok.

Poděkování partnerům a dodavatelům benefičního večera Světlo pro Světlušku 2020

Poděkování patří v první řadě hlavnímu partnerovi Herbadent. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 20 lety založil a je jeho velkou oporou. Děkujeme také České televizi a stanici Český rozhlas Radiožurnál za přímý přenos. Prostory Pražské křižovatky pro konání benefičního večera poskytla  Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Akce by se nemohla uskutečnit ani bez dalších partnerů, kteří poskytují Světlušce zdarma nebo za symbolické částky své služby a produkty. Za vytvoření scény děkujeme společnosti SCENOGRAFIE a za ozvučení a osvětlení společnosti Professional Sound. Instalovat techniku pomohli bedňáci z SHAMELESS. Za ubytování a dopravu nevidomých účinkujících a interpretů děkujeme CPI Hotels a Bolt, Ostrahu zajistila bezpečnostní agentura Shield Tech, tepelný agregát zapůjčila firma REMKO.

O občerstvení a nápoje pro účinkující se postaraly společnosti JAPEK, La Lorraine, Illy,  Coca-Cola, Crocodille, Libeřské lahůdky a restaurace Na Rynku pub, vybavení zapůjčila společnost Maximum Services. Květiny dodalo květinářství Metamorphosis. Líčení účinkujících zajistila se svým týmem Veronika Bečková, účesy pak Pavel Krupník. Za dopravní značení a zajištění úklidu děkujeme Pražským službám. 

Na kampani se podílela vydavatelství Burda Praha, Economia, Czech News Center, Borgis, Radioservis, agentura Wave Maker, Studio BEEP a další mediální partneři. Poděkování také patří společnosti Copy General, která pro Světlušku zajistila tiskové materiály.

Spustit audio