20 milionů korun. Z vánoční sbírky míří do Světlušky rekordní částka

8. prosinec 2021

Rekordních 20 milionů korun činí výtěžek vánoční sbírky pro Světlušku, která proběhla ve všech prodejnách Kaufland. Neuvěřitelnou částku darují společně zákazníci a obchodní řetězec.

„Díky finančním prostředkům z vánoční sbírky jsme byli schopni v tomto nelehkém roce kopírovat měnící se potřeby lidí se zrakovým hendikepem i poskytovatelů sociálních a vzdělávacích služeb pro nevidomé a slabozraké. Přispívali jsme na ochranné pomůcky pro učitele speciálních škol a terénní pracovníky, aby se mohli vracet k osobním setkáním se svými žáky a klienty. Podpořili jsme významnou částkou také restart sportu zrakově postižených a samozřejmě jsme tady byli i pro rodiny se zrakově postiženými dětmi, kde ze dne na den začaly chybět peníze na běžný chod domácnosti a speciální pomůcky pro děti,“ ocenila spolupráci Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Sbírka Rozsviťte s námi Vánoce nevidomým se letos konala od 22. listopadu do 5. prosince již potřetí. Štědří zákazníci se znovu zapojili nákupem vánočních jmenovek, které se na pokladnách a informacích všech 136 prodejen Kauflandu prodávaly za symbolických 30 Kč. Kaufland navíc, stejně jako v loňském roce, přidal 10 Kč za každý prodaný arch. Nejštědřejší byli letos zákazníci v Uherském Brodě. Loni se podařilo vybrat 12 milionů korun, které Kaufland dorovnal na 17 milionů Kč.

„Solidarita našich zákazníků byla i letos neuvěřitelná. Velmi si vážíme jejich štědrosti i nasazení našich zaměstnanců, kteří se do sbírky znovu zapojili ve všech našich prodejnách. Celková suma bude rozdělena ze sbírky Světluška skrze fond Kaufland na pomoc lidem se zrakovým postižením po celé České republice,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Nadační příspěvky z fondu Kaufland se budou vyplácet v průběhu celého roku 2022. O podporu mohou žádat jak jednotlivci s těžkým zrakovým postižením, tak organizace pomáhající lidem se zrakovým nebo kombinovaným zrakovým postižením z celé České republiky. Letos byly z fondu Kaufland pořízeny například kompenzační pomůcky pro nevidomé a slabozraké, byly hrazeny asistenční, odlehčovací a průvodcovské služby či výcvik vodicích psů. Na hodiny osobní asistence se přispělo například Zoie, která je velkou milovnicí hudby. Kvůli svému kombinovanému zrakovému postižení však nedokáže samostatně sedět a potřebuje tak neustálou pomoc. V Praze byla podpořena také Meda, malá slečna s těžkým zrakovým postižením, která potřebuje každodenní měření nitroočního tlaku a v ambulanci lékaře je to pro ni náročné. Rodiče Medy mají díky příspěvku ve výši 63 372 Kč vlastní tonometr, který Medě neustále hlídá výšku nitroočního tlaku. Podpořeny byly také některé organizace, např. Škola Jaroslava Ježka pro zrakově postižené, Rozhledna – nabízející poradenské služby pro život s těžkým zrakovým postiženým či Sportovní klub Slavia Praha – Odbor zrakově postižených a další.

 

 

Spustit audio